open-navfaktor-logo
search
Pitali smo dizajnericu
Emina Husedžinović objasnila kako se treba oblačiti poslovna žena tokom ljeta
"Odijelo ipak čini čovjeka", pravilo je koje vrijedi u bontonu poslovnog odijevanja širom svijeta. To važi tokom cijele godine, pa i u vrelim ljetnim mjesecima.
06.07.2020. u 08:23
get url
text

No, ponekad može zaista biti teško pronaći pravu odjevnu kombinaciju kada je vani veoma vruće, a vi morate izgledati profesionalno.

Prema riječima modne dizajnerice Emine Husedžinović-Ibrahimović, poslovna odjeća mora biti istovremeno moderna i elegantna, koliko i funkcionalna i praktična.

Emina Husedžinović-Ibrahimović

- Najveći utjecaj na to, šta ćete obući, ima radno mjesto. Nije isto raditi na šalteru u banci i u advokatskoj kancelariji, gdje prilike zahtijevaju ozbiljniju i klasičniju odjeću ili pak u nekoj informatičkoj kompaniji u kojoj možda imaju puno ležerniji stav prema odijevanju – kaže Husedžinović-Ibrahimović i u nastavku otkriva koje bi komade odjeće ovog ljeta trebala imati u svom ormaru svaka poslovna žena.

Klasično odijelo može i u intenzivnijim tonovima

- Klasično odijelo je bezvremenski komad odjeće i nije važno da li je crno, bijelo ili bež ili u nekim intenzivnim tonovima. Materijali trebaju biti tanji, poput pamuka, lana ili neke druge laganije tkanine. Ako je vani previše toplo, pantalone će odlično ići uz jednobojnu košulju, tuniku ili majicu.

Košulja, majica, tunika, pripazite na dužinu rukava i dekolte

- Košulje, majice i tunike mogu biti jednobojne ili sa linijama, kockicama, cvjetićima. Ove godine sve je moderno. No, ono na šta treba pripaziti su dužina rukava i dekoltea. Bluze bez rukava i duboki dekolte nisu za poslovno okruženje. Odličan outfit koji nikada ne izlazi iz mode je košulja uz pencil suknju ili olovka hlače, a odlično će odgovarati sa pantalonama visokog struka i kaišem.

Pencil crna suknja, a mogu i svileni modeli

- Suknja je nezaobilazni komad odjeće, a najpopularnije su pencil crne suknje. No, kako je vrućina prednost treba dati lepršavim suknjama od prirodnih materijala, najbolje od svile. Takva suknja odlično će izgledati i ako je kombinirate uz običnu pamučnu majicu kratkih rukava. I ovdje bih naglasila da treba voditi računa o dužini suknje i haljine. Ništa što je iznad koljena nije prihvatljivo za poslovno okruženje. Privatno žena može nositi sve, ali minica i bermude nisu odjeća za posao.

Lepršava kaput-haljina

- Kaput-haljine su vrlo zahvalne za ovaj period. Jednobojne ili šarene, koje su u trendu već nekoliko godina, sasvim je svejedno. Volite li lepršave maxi dužine, odlično će se uklopiti sa baletankama. Dužine koje dosežu do ispod koljena ili polovine lista noge, nosite uz štikle. Ove godine popularne su i haljine sa puno volana, a mogu se nositi sa kaišom ili bez.

Džins komadi i poslovno okruženje

- Farmerice mogu, ali zavisi šta radite. Ne očekujem nikako, niti mogu zamisliti ženu koja je sudija ili ministrica, da na posao dođe u farmericama. To nije primjereno.

Može i ravna obuća, ali i sandale

- Za profesionalan izgled nisu nužne visoke pete. Nećete pogriješiti ako na posao dođete u ravnim cipelama na pertle zimi, a ljeti u baletankama. Do prije nekoliko godina smatralo se kako sandale nisu za posao, no to je prevaziđeno. Ništa manje profesionalno nećete izgledati u sandalama, ali bih ipak savjetovala neki pristojniji model koji nije previše otvoren i koji nije nakićen detaljima.

Predimenzionirane torbe, kaiš sa dodatkom za mobitel, marame, nakit

- Za razaliku od prošlog ljeta, kada su dominirale male torbe, ovog je poželjno imati ogromnu, predimenzioniranu torbu koja podjeća na ceker. Takve su se mogle vidjeti na modnim revijama Fendija i Diora za ljeto 2020.

- Kaiš je poželjan, bio on širok ili uzak, naročito u svjetlijim bojama. Popularni su oni sa dodatnim elementima za novčanik i mobitel.

- Marame su uvijek dobrodošao aksesoar koji će podići svaku kombinaciju. Ovog ljeta marame imaju još jednu svrhu jer mogu poslužiti kao zaštitna maska protiv zaraze koronavirusom. Jedini joj je nedostatak što može stvoriti dodatnu nervozu tokom vrućina.

- Alexander McQueen puno voli metal u zlatnoj boji, a popularne su naročito narukvice od perlica. No, kada je riječ o nakitu, nije važno koji je moderan, nego da bude usklađen sa kompletnim stajlingom.

Popularni su intenzivni tonovi boja

- Ovog ljeta prednost je data intenzivnim tonovima, poput žute, royal plave, koraljne ružičaste i crvene. Bijela i bež nikada ne izlaze iz mode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.