Erdogan je objavila poruku solidarnosti sa "hashtagom" #FreePalestine, pokrenuvši kampanju podrške putem društvenih mreža.

- Danas se solidarišemo s nedužnim ljudima u Gazi, koji polažu svoje glave na zemlju kao jastuk, a nebo im služi kao jedini pokrivač. Stojimo uz borbu Palestine za slobodu - poručila je Erdogan i dodala:

- Niko nikada neće biti potpuno siguran bilo gdje u svijetu sve dok se nevini i dalje brutalno ubijaju zbog nepravednih razloga.

Još jednom je pozvala na savjest međunarodne zajednice na Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

- Zahtijevamo trenutačni, trajni i održivi mir za trudnice, novorođenčad i sve civile koji su masakrirani, umjesto privremenog prekida vatre. Oni koji se protive ugnjetavanju bez obzira na počinitelja, kao i oni koji cijene bratstvo i milosrđe umjesto gajenja ljutnje i neprijateljstva, trebaju znati da nisu sami - istakla je Emine Erdogan i zaključila:

- Bez obzira na situaciju, Turska će dosljedno podržavati nevine i potlačene, te će nastojati dostaviti humanitarnu pomoć u Gazu. I uvjerena sam da će na kraju ljudskost prevladati.

Prva dama Turske Emine Erdogan bila je ranije ovog mjeseca domaćin samita u Istanbulu, koji je okupio supružnike državnih lidera s ciljem podrške narodu Palestine, i pozvala je na hitni i bezuvjetni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Samit je održan pod sloganom "Jedno srce za Palestinu" u istanbulskoj palati Dolmabahce, a učesnici su pozvali na okončanje patnje civila u Gazi i pronalaženje rješenja za krizu.