Utorak, 03.10.2023.
Prva dama Turske Emine Erdogan primila je nagradu za istaknut humanitarni rad Foto: Amnadolija

Emine Erdogan primila nagradu za humanitarni rad

Ovu Nagradu za humanitarni rad primam u ime moje plemenite nacije koja predstavlja savjest čovječanstva“, kazala je Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Prva dama Republike Turske Emine Erdogan primila je nagradu za istaknut humanitarni rad, a priznanje joj je večeras uručeno na Međunarodnom forumu u Londonu. 

- Turska nacija je filantropska sa veoma dalekom historijom dobrotvornih fondacija - kazala je nagrađena Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ističući kako Turska pruža ruku pomoći milionima izbjeglica u svijetu, Erdogan je kazala kako je Turska najveći donator humanitarne pomoći u svijetu kada se uzme u obzir omjer izdvojenih sredstava i bruto nacionalnog proizvoda.

- Ovu Nagradu za humanitarni rad primam u ime moje plemenite nacije koja predstavlja savjest čovječanstva - kazala je Erdogan.

Ona je kazala da je nagradu primila u ime njene zemlje, države i nacije koja je odgovorila na svaki vapaj za pomoć, bez obzira odakle dolazio i bez obzira na vjeru, jezik ili rasu onog kome pomoć treba.

- Odajmo počast svim ugroženim i ugnjetavanim ljudima u Jemenu, Siriji, Bangladešu, Gazi i u nama najvoljenijem Jerusalemu - kazala je Erdogan i posebno odala počast braći i sestrama u Pakistanu, Maleziji, Bosni i Hercegovini i Sudanu.

Ističući da su muslimani bili poznati po prihvatanju drugog i slavljenju različitosti, Erdogan je kazala kako muslimani i dalje moraju dijeliti svoju sreću i bol.

Ukazujući na 17. godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je kazala kako je to bila prekretnica nakon koje je i Bliski istok postao tlo patnje i suza.

- Afganistan, Irak, Sirija su bile kolijevke civilizacija, a sada su poprište patnje nevine djece koja se bore za preživljavanje u grotlu oružanih sukoba - kazala je Erdogan.

Osvrnula se Emine Erdogan i na patnju ugrožene muslimanske manjine Rohingya u Mijanmaru i kazala kako je i lično posjetila tu regiju i uvjerila se da se radi o jednoj od najvećih tragedija 21. stoljeća.

- Mislim da nikada neću zaboraviti ono što sam vidjela. I danas u prsima nosim bol koji sam osjetila kod tih majki u Mijanmaru - kazala je Erdogan koja je govorila i o stradanju nevinih civila u ratu u Siriji.

Prva dama Turske je na kraju obraćanja izrazila nadu da će svijet biti uređen na način da je istina moć.

Na forumu u Londonu za humanitarni rad nagrađeni su još i Turkish Airlines i Turski crveni polumjesec, a Erdogan je kazala da je ponosna na to i čestitala je laureatima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh