open-navfaktor-logo
search
Šahovski turnir
Emir Dizdarević bez poraza osvojio "Konjic Open"
Velemajstor Emir Dizdarević pobjednik je 11. Međunarodnog šahovskog turnira "Konjic Open 2022" koji je odigran u ovom gradu u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobađanja grada od fašizma.
03.03.2022. u 13:37
get url
text

Iskusni Dizdarević turnir je okončao sa šest bodova i bez poraza (pet pobjeda i dva remija). Isti bodovni učinak imao je i FIDA majstor Sabahudin Buljubašić, koji je završio na drugoj poziciji zbog slabijeg dodatnog kriterija.

Treća pozicija pripala je Samuelu Zenelaju, dok je fantastično četvrto mjesto osvojio mladi 14-godišnji Emanuel Lazić. Peta pozicija pripala je FIDE majstoru Efimu Muratoviću, dok je šesta završila Miaoyi Lu, djevojčica iz Kine koja ima samo 12 godina.

Listu igrača sa 5,5 osvojenih bodova zatvara Amir Hadžović, dok su u TOP 10 ušli i Sanjin Čulum, Ermin Sinanović i Samir Spaho (po pet bodova).

Na ovom turniru, koji se igrao od 26. februara do 1. marta, učestvovala su 102 igrača iz osam šahovskih federacija - Albanije, Crne Gore, Finske, Hrvatske, Kine, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

U sklopu ovog događaja, odigran je i 11. Međunarodni blitz turnir "Sjećanje na majstora Adija Kosovca", na kojem je nastupio 91 igrač iz pet zemalja. Najuspješniji je bio Rijad Burović (internacionalni majstor - IM).

Konačnu tabelu sa turnira u Konjicu možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.