open-navfaktor-logo
search
Zastupnik NES-a
Emrić o novoj vlasti FBiH: Zapovijeda im šef Plenković, vidjet ćemo koliko će biti poslušni
Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon imenovanja nove Vlade FBiH osvrnuo se na izjave Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, kojeg je nazvao šefom nove federalne vlasti.
29.04.2023. u 12:40
get url
text
Jasmin Emrić

- Nova vlast nije bila ni imenovana u Federaciji Bosne i Hercegovine kada je dobila zadatak od šefa Plenkovića: 

- Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti izmjeni izbornog sustava i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice - naredio je njima šef Plenković.

Ali nije samo to, jer šef Plenković želi biti jasan, da ne razmišljaju kako će, već da rade kako im se kaže pa naređuje novoj vlasti Federacije:

- "Jednom za svagda" mora se završiti "apsurdna situacija" gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima - zapovijeda njima šef Plenković.

Plenković je pri tom zaboravio da se u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne bira hrvatski predstavnik, već se u skladu s članom V Ustava Bosne i Hercegovine neposredno bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, i jedan Srbin koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.

Vidjet ćemo koliko je poslušna nova vlast Federacije - prokomentirao je Emrić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.