open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Engleska planira do 2030. biti zemlja nepušača
U Engleskoj bi do 2030. moglo pušiti manje od pet posto populacije
08.09.2018. u 21:37
get url
text

Prema podacima Public Health England, Engleska bi u narednih 12 godina mogla postati nepušačka zemlja, piše metro.co.uk.

Vrhovni zdravstveni zvaničnik Duncan Selbie rekao je da bi manje od pet posto ljudi u Engleskoj trebalo da puši do 2030. godine te je pozvao NHS da učini više kako bi pomogao ljudima da prevaziđu svoju "ovisnost" o duhanu.

- Pušenje više ne treba posmatrati kao način života, to je ovisnost koja zahtijeva zdravstveni tretman. Svima koji puše mora se nuditi podrška koju trebaju da bi prestali pušiti. - rekao je Selbie. Također je naveo kardiovaskularne bolesti i gojaznost kao važna područja za NHS i Public Health England.

- Ova tri prioriteta su ono na što NHS i PHE trebaju uložiti napore. Nije da drugi prioriteti nisu važni, ali ova tri bi trebala biti najvažnija. Moramo se ujediniti da iskoristimo naše resurse i da direktno angažujemo javnost u izborima koje donose o sopstvenom zdravlju i dobrobiti - izjavio je Selbie.

Prema NHS-u, pušenje je uzrok za 90 posto karcinoma pluća i može izazvati i rak usta, usana, grla, grla, jednjaka, jetre, bešike, bubrega želuca i pankreasa. Pušenje je također povezano sa srčanim oboljenjima, srčanim napadima, udarima, neplodnošću, pneumonijom, bronhitisom i emfizemom, a može pogoršati stanja poput astme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.