open-navfaktor-logo
search
Najbolje pojačanje
Englezi birali: Još jedno veliko priznanje za Edina Džeku
Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, ponio je još jedno laskavo priznanje.
01.02.2022. u 18:08
get url
text

Dijamant je izabran za najbolje pojačanje u zimskom orijelaznom roku Manchester Cityja u zadnjih 15 godina.

Portal Manchester Evening News analizirao je sve transfere u zimskom prijelaznom roku, a na vrhu liste našao se naš reprezentativac. Više nego zasluženo.

Džeko je na Etihade stadion stigao 7. januara 2011. godine iz Wolfsburga za 37 miliona eura, a u engleskom timu igrao je do ljeza 2015. godine, kada je prešao u Romu.

Dijamant se nalazi ispred Aymerica Laportea, aktuelne devetka Cityja Gabriel Jesus, te bivših igrača - Nigela de Jonga i Shayja Givena.

- Teška odluka između njega i Laportea, ali Džekin doprinos u dvije sezone u kojima su osvojene titule pod Mancinijem i Pellegrinijem je fenomenalan. Svi se sjećaju Aguerovog gola za pobjedu, ali je Džekin gol glavom taj koji je donio poravnanje i šansu da se napravi preokret.

U bilo kojem drugom timu njegovih 19 golova na 43 utakmice označile bi ga kao glavnog igrača te sezone, ali je on dijelio svlačionicu s Aguerom, koji je postigao 30 golova na 48 susreta - piše u tekstu Manchester Evening Newsa.

Sa Cityjem je prvi put postao prvak u sezoni 2011/12, a potom i u sezoni 2013/14. Do pehara FA Cupa došao je u sezoni 2010/11, Commmunity Shield osvojio je 2012. godine, a Liga kup u sezoni 2013/14. Tada je bio najbolji strijelac tog takmičenja.

Isti portal je za najgore zimsko pojačanje izabrao dolazak Wilfrieda Bonyja koji je stigao iz Swansea za 32 miliona eura, ali je bio totalni promašaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.