open-navfaktor-logo
search
Manipulacija ili...
Enormno porastao broj prijava za glasanje putem pošte iz Srbije i Hrvatske
Broj prijavljenih za glasanje putem pošte, u odnosu na prošle izbore, porastao sa oko 42.000 na blizu 78.000
18.09.2018. u 17:31
get url
text

Centralna izborna komisija je, kako saznajemo, do sada zaprimila ukupno 277 prijava krađe identiteta, odnosno da su ljudi prijavljeni za glasanje putem pošte, iako žive u BiH i trebaju glasati na redovnim biračkim mjestima. Od ovog broja, samo u Odžaku je registrovano više od 20 ovakvih slučajeva. Također, veći broj prijava krađe identiteta CIK je zaprimio od stanovnika krajiških općina.

Osim toga, uočena je nova pojava, a to je da se zloupotrebom ličnih dokumenata birači lažno prijavljuju za glasanje putem mobilnih timova. Zadatak ovih timova je da na dan izbora idu od kuće do kuće i omogućavaju nepokretnim osobama, koje ne mogu doći na redovno biračko mjesto, da obave glasanje. Broj do sada prijavljenih ovakvih slučajeva je 15.

Svi ovi slučajevi se, kako su ranije saopćili iz CIK-a, dokumentuju i prosljeđuju Tužilaštvu BiH, koje treba da utvrdi kako je došlo do krađe identiteta i ko je manipulisao opcijama za glasanje u biračkim spiskovima.

A da se ima razloga sumnjati u manipulacije sa biračkim spiskovima dalo se naslutiti već po broju prijavljenih za glasanje putem pošte. Uzimajući u obzir sve protekle izbore, od 2002. godine naovamo, najveći broj registrovanih birača za glasanje putem pošte bilo je za opće izbore 2002. godine, blizu 59.000. Broj registrovanih birača za glasanje putem pošte na prošlim Općim izborima bio je nešto više od 42.000. Za ove izbore je registrovano blizu 78.000 osoba za ovu biračku opciju.

Ovaj broj bi bio daleko veći da CIK nedavno nije donio odluku kojom se za nešto više pod 9.000 osoba odbija zahtjev za glasanje putem pošte. Razlozi za odbijanje su bili različiti, ali prema broju slučajeva dominiraju nedostatak dokaza o identitetu za blizu 3.500 prijava, nedostatak dokaza o prebivalištu u BiH za oko 2.300 prijava, te podnošenje prijava za više osoba sa iste adrese u oko 1.300 slučajeva.

Svemu ovome treba dodati podatak da je enormno porastao broj prijava za glasanje putem pošte iz Srbije i Hrvatske. Prilikom prethodnih izbora broj prijava iz Srbije je, kako smo saznali, bio između jedne i dvije hiljade, a iz Hrvatske između dvije i tri hiljade. Broj prijavljenih za glasanje iz ove dvije države za ove Opće izbore narastao je na po desetak hiljada.

Na moguće malverzacije upućuje i to da je u Općini Skelani MUP RS-a, kako smo obaviješteni, otvorio ured za izdavanje ličnih karata u kojem se masovno izdaju lične karte BiH državljanima Srbije.

Kako bi spriječila malverzacije ove vrste Centralna izborna komisija bi, kako smo uspjeli saznati, sutra trebala donijeti odluku na osnovu koje će se općinskim izbornim komisijama, osim biračkih spiskova za glasanje na redovnim biračkim mjestima, dostaviti i spiskovi onih koji su prijavljeni za glasanje putem putem pošte, sa mjestom prebivališta u toj općini. Ujedno će biti upućen poziv biračima da provjere svoju biračku opciju i vide da li su lažno prijavljeni za glasanje putem pošte.

Za svaki ovako otkriveni slučaj krađe identiteta, birački paket koji stigne iz inostranstva bit će proslijeđen Tužilaštvu BiH i neće biti uzet u obzir prilikom brojanja glasova.

U ovoj odluci bi trebalo da se nađu i odredbe o tome kako će u Centar za brojanje glasova biti dostavljeni spiskovi za glasanje putem pošte, te za glasanje nepotvrđenim listićima. Ako se neko ime nađe i na jednom i na drugom spisku bit će priznat samo glas sa nepotvrđenog listića, dok će glasački paket 5 pristigao iz inostranstva biti “odbačen“ i proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Naime, kako je ranije odlučio CIK, sve osobe koje na dan izbora utvrde da su prijavljene za glasanje putem pošte, iako žive u BiH, moći će glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Također, u odluci  bi trebala biti odredba da se imena umrlih osoba u biračkim spiskovima označe zvjezdicama, jer se sami birački spiskovi više ne mogu mijenjati do dana održavanja izbora, kako bi se spriječilo da neko glasa uime umrlih.

Prijedlog ove odluke je već pripremljen i preostaje samo da se članovi CIK-a na sutrašnjoj sjednici izjasne da li će je usvojiti ili ne.

CIK je već ranije odlučio da za ove Opće izbore glasačke pakete dostavlja putem preporučene pošte, što znači da bi svaki takav paket morala preuzeti isključivo osoba na čije ime glasi taj paket. U protivnom, u CIK bi trebalo stići obavještenje da se pošiljka nije mogla isporučiti, a svaki takav povrat bi mogao indicirati da je prijava za glasanje putem pošte izvršena krađom identiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.