Srbija se ovom Rezolucijom podsjeća da kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), mora da se pridržava principa i politike EU-a.

- Usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo - navodi se u usvojenoj Rezoluciji, te se "osuđuju bliski odnosi Srbije sa Rusijom".

Navodi se također da se Srbija uskladila sa relevantnim rezolucijama u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, te sa suspenzijom Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Međutim, izražava se žaljenje zbog činjenice da Srbija dosljedno nije uspijevala da se uskladi sa restriktivnim mjerama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

Za ovu Rezoluciju je glasalo 508 evropskih zastupnika, 76 njih je glasalo protiv, a bilo je 37 uzdržanih.

VEZANI TEKST - Amerikanci zbog Vulina "duboko zamrzavaju" saradnju sa BIA-om

Autor Rezolucije, izvještač za Srbiju u EP, Vladimir Bilčik je u izjavi nakon usvajanja ovog dokumenta ponovio da je Srbija i dalje jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja nije podržala sankcije EU-a Rusiji.

- Evropske zemlje u vrijeme rata moraju da se drže zajedno na osnovu zajedničkih vrijednosti. Očekujemo da politički lideri u Srbiji zauzmu jasan stav i osude Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu i usklade se sa vanjskom politikom EU-a. Utjecaj Rusije u Srbiji je i dalje veliki – u energetici, sigurnosti, ali i širenju dezinformacija – i to se mora promijeniti - izjavio je Bilčik.

U usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji izražava se zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo obavještajne službe (BIA).

- Evropski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora Sigurnosno-obavještajne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i retorici koja podržava Kremlj - navodi se u usvojenom tekstu.

Izražava se žaljenje zbog činjenice da su "ključne komponente srpske vanjske politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU".

Spominje se potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički vanjskopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024, kao i sastanci sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU, objavio je RSE.