Usvojen Izvještaj o BiH

EP: Važna popuna Doma naroda u skladu s odlukom Ustavnog suda

Objavljeno: 06.12.2018. u 15:01

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Željane Zovko

FOTO: Evropska pučka stranka

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojen je Izvještaj Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Usvojeni izvještaj poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i politički reformi s ciljem postizanja napretka po pitanju EU integracija.

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Željane Zovko kojim je pozvala na donošenje Izbornog zakona u skadu s odlukama Ustavnog suda te na popunu Doma naroda Federacije u skladu s odlukom suda, pritom spominjući i izjave visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, a koja će održavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda, problema koji je također naveden i u prošlim rezolucijama Evropskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije niza reformi, a koji uključuje izmjenu Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda, kako bi se "Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivo i funkcionalnu državu".

Isto tako, Zovko je u amandmanima pozvala na donošenje programa i nastavnih planova koji trebaju poštovati kulturnu i jezičnu raznolikost konstitutivnih naroda. Po pitanju nedostatka informiranja na svim službenim jezicima u BiH, Zovko je pozvala svojim amandmanom na osiguranje medijskog pluralizma i kulturne raznolikosti.

Zaključno, zastupnica Zovko je pozvala i na standardizaciju krivičnih zakona za slučajeve ratnih zločina, kao i na zaštitu nezavisnosti i digniteta istraživačkih novinara koji se bave slučajevima ratnih zločina, a  koji još nisu podvrgnuti krivičnom progonu.

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, sedam protiv, i dva suzdržana, saopćeno je iz Evropske pučke stranke.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije