open-navfaktor-logo
search
Veliki broj povrijeđenih
Epilog nereda: Uhapšeno više od 40 huligana, sve krenulo ubacivanjem baklje u policijski kombi?
Policija je, kako neslužbeno doznajemo, u saradnji s nadležnim državnim odvjetništvom do sada privela više od 40 navijača, pripadnika Torcide, zbog sinoćnjeg brutalnog napada na policiju na autoputu A1 kod odmorišta Desinec.
22.05.2022. u 13:09
get url
text

Kriminalističko istraživanje nad njima provodi se zbog sumnje u kazneno djelo izazivanja nereda za što je zakonom zaprijećena zatvorska kazna do tri godine, odnosno, za teži oblik tog djela, do pet godina zatvora.

Kako piše Jutarnji nije isključeno da će pojedinci biti prijavljeni i za neka teža kaznena djela počinjena na štetu policijskih službenika.

Nezavnično, dvojica navijača koji su ranjeni u neredima, a koje zagrebačka policija spominje u svom saopćenju, nisu u životnoj opasnosti te su zbrinuti u bolnici u Karlovcu. Jedan od njih navodno je zadobio povredu u predjelu trupa, a spominje se da ga je metak okrznuo u predjelu rebara. Drugom ranjenom muškarcu propucano je koljeno.

VEZANI TEKST - Napala ih Torcida: Policija koristila vatreno oružje i ranila dvojicu navijača

No, oni nisu jedini navijači koji su povrijeđeni u sukobu s policijom. Navodno je veći broj pripadnika Torcide tokom noći i u jutarnjim satima zatražio pomoć u bolnicama u Splitu. Splitska policija o tome je dobila obavijest od medicinskog osoblja, ali za sada te slučajeve ne mogu izravno povezati s neredima kod Desinca, jer su se osobe različito izjašnjavale o načinu nastanka povreda.

Zagrebačka policija sinoć je izvijestila da je povrijeđeno i desetak policajaca, ali o težini njihovih povreda za sada nema novih informacija.

Policija će više detalja o ovom nezapamćenom incidentu iznijeti na konferenciji za medije u 14 sati.

Neslužbeno, kako piše Jutarnji, žestoki sukob navijača i policije počeo je nakon što su navijači kod odmorišta Desinec zaustavili vozila, blokirali saobraćaj te izišli na cestu.

Jedna grupa navijača s maskama preko lica i palicama u rukama navodno je krenula na kombi u kojemu je bilo više policijskih službenika u pratnji. Spominje se i kako pritom, što za sada nije bilo moguće provjeriti, ubacili baklju u policijski kombi. Policajci su se u svakom slučaju od njihova napada počeli braniti upotrijebivši i vatreno oružje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.