open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Ako bude potrebno, proširit ćemo sigurnu zonu na sjeveru Sirije
Erdogan je u vezi s njegovom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je planirana za 13. novembar ove godine, kazao kako još nije donio odluku, te kako je to pod upitnikom
30.10.2019. u 12:53
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu u Ankari kako će Turska, ako bude potrebno, proširiti prostor sigurne zone na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari. U fokusu njegovog obraćanja bila su aktuelna dešavanja u vezi s operacijom "Izvor mira" na sjeveru Sirije.

Kritikovao je Sjedinjene Američke Države (SAD) jer Sirijsku nacionalnu vojsku (SNA) nazivaju "teroristima", poručivši kako su upravo oni stvarni vlasnici tog teritorija i oni ga brane. 

-Nazivaju ih (Sirijsku nacionalnu vojsku, op. a.) "teroristima". Ko to radi? SAD. Upravo oni su vlasnici tog teritorija, oni brane svoj teritorij, kako ih možete nazivati teroristima - upitao je Erodgan. 

Dodao je kako je u toku operacije "Izvor mira" dosad neutralizirano najmanje 900 terorista.

-U okviru operacije "Izvor mira" na prostoru od 4.219 kilometara kvadratnih oslobodili smo 558 naseljenih područja, neutralizirajući pritom najmanje 900 terorista - rekao je Erdogan, te podvukao da "ako bude potrebno, Turska će proširiti prostor sigurne zone na sjeveru Sirije."

Erdogan se obratio zemljama koje daju podršku terorističkim ogranizacijama, prvenstveno Evropi, te je poručio:

-Pravite grešku. Budite sigurni da će se zmija terorizma, koju danas hranite svojim rukama, prije ili kasnije, okrenuti i ugristi i vas. Jasno nam je da se sada izmotavate kako ne biste primili teroriste koji su vaši građani. Unutar ISIL-a ima vaših terorista. Kažemo vam da ih preuzmete, vi bježite i ne želite to uraditi - rekao je Erdogan.

Naglašavajući kako je takvo odbijanje zapravo i stvar karaktera, Erdogan je nastavio:

"Oni nikada nisu bili uz žrtve i potlačene, uopće nemaju namjeru za takav korak. Oni samo znaju ubijati, samo znaju prodati oružje. Ustaju samo kada čuju riječ 'nafta' i kreću se u tom pravcu, tu nikada ne odustaju. Jer kap nafte im mnogo više znači od prolivene krvi hiljada ljudi."

Erdogan je u vezi s njegovom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je planirana za 13. novembar ove godine, kazao kako još nije donio odluku, te kako je to pod upitnikom. Osvrnuo i na odluku Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država koji je prihvatio nacrt rezolucije kojim su dešavanja iz 1915. godine okaraktrerisana "genocidom".

-Zemlja čija je historija umrljana genocidam, ropstvom i eksploatacijama, nema pravo na riječ niti davanje lekcija Turskoj - rekao je Erdogan, te dodao: "Odlučno odbacujemo ovu rezoluciju koja se temelji na tvrdnjama s kojima FETO već godinama kruži u javnosti. Zar je Amerika pala toliko nisko da je postala zatvorenik FETO-a - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.