Ankara

Erdogan: Ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku

Objavljeno: 06.08.2019. u 14:28

Turski predsjednik je poručio kako nema konkretnih dokaza da sistem S-400 šteti NATO-u ili programu F-35

Recep Tayyip Erdogan

FOTO: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako će njegova zemlja po svaku cijenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju tako i ako to bude potrebno, upotrebom sile, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan se obratio u Ankari tokom susreta s turskim ambasadorima, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja. Govoreći o borbi protiv FETO-a, Erdogan je izjavio kako od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje konkretne korake bilo da je riječ o izručenju čelnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO) Turskoj, bilo o prekidu snabdijevanja terorista PKK/YPG-a oružjem. 

-Od Amerike očekujemo konkretne korake bilo u izručenju vođa FETO-a našoj zemlji, bilo o okončanju snabdijevanja terorističke organizacije PKK/YPG oružjem - rekao je Erdogan. 

Kada je riječ o protivzračnim raketnim sistemom S-400, koji njegova zemlja nabavlja od Rusije, Erdogan je poručio kako nema konkretnih dokaza da sistem S-400 šteti NATO-u ili programu F-35. 

-Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i korištenjem stvarne sile - poručio je Erdogan. 

Osvrnuvši se na odnose njegove zemlje i EU-a, Erdogan je rekao: "Ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku. Članstvo Turske ne smije biti žrtva volje nekoliko zemalja".

Turski predsjednik je u obraćanju pružio podršku Palestincima, kazavši da "Palestinu i našu prvu kiblu Jerusalem nećemo prepustiti okupatorima". 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije