open-navfaktor-logo
search
Razgovarali telefonom
Erdogan apelovao na opći prekid vatre, Putin mu saopćio uvjete pod kojim će obustaviti napad
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i izrazio spremnost njegove zemlje da doprinos u mirnom pronalaženju rješenja problema u Ukrajini.
06.03.2022. u 13:53
get url
text

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da su dvojica lidera u telefonskom razgovoru pričali o bilateralnim temama i o napadu Rusije na Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora izrazio spremnost Turske da doprinese što bržem rješavanju ukrajinskog problema mirnim metodama.

Turski predsjednik je naglasio da hitan opći prekid vatre ne bi samo ublažio humanitarnu opasnost u regionu, već da bi i omogućio traženje političkog rješenja.

- Otvorimo put miru zajedno - rekao je Erdogan Putinu.

Predsjednik Turske Erdogan je također ukazao i na važnost poduzimanja hitnih koraka kako bi se osigurao prekid vatre, otvorili humanitarni koridori i potpisao mirovni sporazum.

Ističući da je u stalnom kontaktu i sa ukrajinskom stranom i drugim državama, Erdogan je rekao da će nastaviti sa svojim naporima da vodi sveobuhvatne pregovore kako bi se došlo do rezultata.

Iz Kremlja je saopćeno da je Putin Erdoganu kazao da će Rusija zaustaviti svoju vojnu operaciju samo ako Ukrajina prestane da se bori i ako se ispune zahtjevi Moskve.

Rusija insistira da je njena invazija na Ukrajinu kopnom, zrakom i morem "specijalna vojna operacija", za koju Putin tvrdi, bez ikakvih dokaza, da je potrebna za "denacifikovanje" zemlje.

Ruski lider je ponovio da se napad odvija prema planu i rasporedu.

Slične je komentare davao posljednjih dana, usred presuda zapadnih analitičara odbrane da ruska vojna kampanja ide manje od očekivanog.

Prema saopćenju Kremlja, Putin kaže da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.