open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Cijeli svijet treba znati pravo lice terorističke države Izrael
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako cijeli svijet treba da zna pravo lice terorističke države Izrael.
21.05.2021. u 12:56
get url
text

Erdogan je prisustvovao svečanom otvaranju sedme dionice autoputa "Sjeverno Mramorje" (Kuzey Marmara Otoyolu – KMO), a u obraćanju je istakao da je time završena izgradnja tog izuzetno važnog autoputa koji spaja Istanbul sa industrijskim centrima u Kocaeliju i Sakaryi, ali predstavlja i autoput koji spaja Aziju i Evropu.

- Završili smo sve dionice ovog autoputa. Mramorna regija je jedna od najfrekventnijih kada su u pitanju potencijali prirasta stanovništva, razvoja proizvodnje, trgovine i turizma i tu regiju ćemo ukrasiti ovakvim autoputem - kazao je Erdogan.

Riječ je o autoputu čija izgradnja je počela 2013. godine. Prvobitno je projektovan u dužili od 398,4 kilometra, a potom mu je dodana i još jedna 45 kilometara duga dionica.

Erdogan je kazao da će taj autoput Turskoj donijeti višestruke dobiti, a prvenstveno uštede vremena, novca i goriva, a da se procjenjuje da će godišnja emisija karbona biti smanjena za 351.000 tonu.

Ističući kako je riječ o investiciji vrijednoj 1,7 milijardi dolara, Erdogan je kazao da novootvorena dionica predstavlja i spojnicu sa velikim trospratnim tunelom koji će biti građen u Istanbulu.

On je kazao da je u toku i gradnja velikog mosta Canakkale 1915 čija impozantna silueta ne ostavlja ravnodušnim.

- Uskoro ćemo postaviti temelje i početi gradnju prvog mosta i u okviru projekta gradnje Kanala Istanbul koji će biti djelo koje će zasigurno ostaviti trag u historiji i biti još jedan izvor ponosa naše zemlje - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom govorio o situaciji u Palestini i napadima koje su izraelske snage izvodile na Gazu u proteklih 11 dana.

On je poručio da će Turska i dalje podržavati palestinsku borbu i cijelom svijetu govoriti istinu o Izraelu i njegovim obespravljivanjima Palestinaca.

- Palestina nas čeka, ne zaboravite to - poručio je Erdogan.

Podsjetivši na jučer održanu posebnu sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o dešavanjima u Palestini, Erdogan je kazao da je sa te sjednice glasno poslana poruka o procesu izraelske okupacije palestinske teritorije koji traje od 1947. godine.

- Cijeli svijet treba znati pravo lice terorističke države Izrael - poručio je Erdogan i dodao da posebno poziva mlade da shvate ko je zapravo Izrael.

Erdogan je također kazao da svi potlačeni u svijetu čekaju dan izdizanja snažne Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.