Samit u Sarajevu

Erdogan danas dolazi u posjetu BiH, prisustvovat će ispraćaju tabuta za Srebrenicu

Objavljeno: 08.07.2019. u 08:33

Povod za Erdoganovu posjetu Sarajevu je učešće na samitu SEECP-a koji će se održati sutra na Jahorini

Recep Tayyip Erdogan

FOTO: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas će doputovati u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, a povod za posjetu je samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Odjela za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun ranije je saopćio kako bi se Erdogan tokom posjete trebao sastati članovima Predsjedništva BiH, kao i s čelnicima zemalja učesnica samita.

-Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoističnoj Evropi. Na skupu će biti razgovarano o razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno u ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama - saopćio je Altun.

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH. Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije