Erdogan je uputio prigodnu video poruku povodom održavanja 4. sastanka ministara i visokih zvaničnika odgovornih za medije i informisanje Organizacija turkijskih zemalja, čiji je domaćin Ured za komunikacije predsjednika Turske.

Ovogodišnji sastanak održava se u turskoj metropoli Istanbulu.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što su ugostili brojne učesnike u Istanbulu, gradu bogate kulture, historije, prirode i civilizacija.

- Kao što znate, mi smo, kao turkijski svijet, našu međusobnu solidarnost podigli na još viši nivo osnivanjem Organizacije turkijskih zemalja prošle godine. Time smo formirali osnovu za novu eru u mnogim oblastima od politike, obrazovanja i ekonomije do saradnje u oblasti sigurnosti - kazao je.

Erdogan je istakao da je u svjetlu dokumenta o viziji turkijskog svijeta 2040., potrebno produbiti solidarnost na različita polja.

- Pitanja medija i komunikacija, borba protiv društvenih medija i dezinformacija od vitalnog su značaja u smislu osiguravanja našeg političkog i društvenog opstanka. Navala laži i kleveta kojoj smo svjedočili tokom rata u Karabahu podsjetili su nas na važnost ovog pitanja i pokazali koliko je neophodno da udružimo snage - rekao je Erdogan te dodao:

- Rat se nije vodio samo na terenu, već se 44 dana vodila žestoka borba u mnogim medijima, od štampanih i vizuelnih do društvenih. U svjetlu naših gorkih iskustava, svi mi sada vrlo jasno vidimo ovu istinu. Mediji, za koje se kaže da su četvrta sila u demokratskim društvima, mogu se u rukama određenih sila, određenih globalnih kompanija i zlonamjernih krugova, pretvoriti u oruđe za manipulaciju koje iskrivljuje i prikriva istinu - kazao je Erdogan.

Istakao je da društveni mediji u kojima nema samokontrole ili etičkih vrijednosti predstavljaju ozbiljan rizik.

- Digitalni fašizam je postao prijetnja koja onemogućava pravo milijardama ljudi da primaju tačne i nepristrasne vijesti. Kanali društvenih medija, posebno u kojima nema samokontrole, nadzora, pravila ili etičkih vrijednosti, predstavljaju ozbiljne rizike za sva društva. Tragati za istinom, doći do istine i biti zaštitnik istine dobilo je mnogo veći značaj - rekao je Erdogan te dalje poručio:

- Stoga, komunikaciju vidim kao pitanje od strateškog značaja, barem kao odbranu, sigurnost i zdravlje. Nadam se da će se ovakvim sastancima dodatno razvijati naša saradnja u pitanjima kao što su borba protiv dezinformacija, informaciona sigurnost, razvoj nacionalnih informacionih tehnologija, te projekti filmova i serija kojima se promoviše zajednička kultura.