open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Dobro informisanje i stroga kontrola bolesti ključni za borbu protiv širenja koronavirusa
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će ishor borbe protiv širenja koronavirusa biti uspješniji od očekivanog, ukoliko bude dobro informisanje javnosti i stroga kontrola bolesti.
18.03.2020. u 14:26
get url
text

U Predsjedničkoj palati u Ankari danas se održava sastanak o borbi protiv širenja koronavirusa na kojem prisustvuju turski predsjednik Erdogan i svi članovi njegovog kabineta i predstavnici svih institucija uključenih u borbu protiv potencijalno smrtonosnog virusa. Erdogan je u obraćanju pred početak sastanka kazao da je to prilika da se razmotre naredne mjere koje će Turska poduzeti.

- Dobrovoljno ili nužno primjenjivanje karantina će imati višestruke posljedice, uključujući i ozbiljne posljedice po ekonomiju. Turska vodi borbu da ne dozvoli eskalaciju epidemije, ali i da održi proizvodnju, trgovinu, zaposlenost i ekonomiju - kazao je Erdogan i dodao da se Turska upravo oporavila od udara koje je prije dvije godine pretrpjela njena valuta i inflacija.

Ističući da u jeku borbe nije lako očuvati ekonomski poredak, Erdogan je kazao da u tom kontekstu niz obaveza ima država, ali i privatni sektor.

- Nadam se da ćemo danas na ovom sastanku zajedno pronaći pravi put ka tom cilju. Već sada možemo vidjeti da nas nakon uspješnog izlaska iz ove situacije čekaju znatno bolje prilike. Uvjeren sam da ćemo ovaj proces uspješno prevazići radom, strpljenjem i molitvama - poručio je Erdogan.

Podsjetivši kako su Evropa i ostatak svijeta u jeku širenja koronavirusa u Kini bili prinuđeni tragati za alternativnim proizvođačima, Erdogan je kazao da je upravo Turska zemlja koja se prva nameće kao alternativni proizvođač.

- Naravno da je važno da ne dozvolimo da nas virus pobijedi i da adekvatnim mjerama prevaziđeno posljedice u ekonomskom i psihološkom smislu. Vjerujem ljudima koji su u Turskoj nadležni za to i vjerujem da ćemo ovo uspješno prebroditi - kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da je jučer razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom i da je zajednički zaključak na sastanku bio da je Turska trenutno u boljoj poziciji od tih zemalja.

Dvorana u kojoj se danas održava sastanak u kompleksu Predsjedničke palate u Ankari prethodno je dezinfikovana, a učesnici su razmaknuti na propisanoj udaljenosti kako bi se zdravstveni rizik smanjio na minimum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.