Mi smo članica NATO-a. Ako je tako, onda ne možemo dopustiti da druge članice čine nepravdu prema nama, rekao je večeras u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency.

Podsjetio je i da je Turska zemlja koja je primila najviše izbjeglica.

- Želimo da unaprijedimo naše odnose s našim saveznicima na način koji odgovara duhu savezništva. Mi smo članica NATO-a. Ako je tako, onda ne možemo dopustiti da druge članice čine nepravdu prema nama - poručio je Erdogan.

Dotakao se i članstva u EU.

- Članstvo u EU strateška je vanjska politika Turske, ali nas EU pokušava prevariti - istakao je Erdogan.

Turski predsjednik pozvao je sve zemlje da budu senzibilnije prema Palestini i Jerusalemu i poduzmu efikasnije mjere.

Erdogan je rekao i da je Turska mnogo pretrpjela zbog terorizma i da ima značajno iskustvo u borbi protiv toga.

- Iz tog razloga, pokazujemo velike napore da mobiliziramo svijet u borbi protiv terorizma i radikalizacije, što je neodvojivi dio terorizma - naglasio je turski predsjednik.

Pozivajući se na dvostruke standarde u borbi protiv terorizma i rastućih ekstremističkih pokreta, Erdogan je istakao da se teroristička grupa PKK/YPG toleriše i čak "podržava" širom Europe.

- Desetine hiljada kamiona s oružjem, vozilima i opremom se besplatno dostavlja terorističkim grupama u sjevernoj Siriji, a mi se borimo protiv njih - rekao je on.

Erdogan je rekao da će Ankara uskoro očistiti granice Sirije s Turskom od terorista, čime će se stvoriti uslovi da se oko četiri miliona Sirijaca vrati svojim domovima.