Erdogan i Putin protiv odluke Trumpa o statusu Jerusalema

Objavljeno: 11.12.17 u 20:58

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ankari izjavio kako je saradnja Turske i Rusija svakim danom sve snažnija.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

- Saradnja Turske i Rusije svakim danom je sve snažnija. I na političkom nivou imamo harmoničnu radnu atmosferu - rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s ruskim kolegom u predsjedničkoj palati.

Naglasio je kako dvije zemlje imaju veoma bliske ekonomske odnose u mnogim oblastima.

- Naša trgovinska razmjena s Rusijom je u prvih 10 mjeseci 2017. godine zabilježila rast od 30 posto - kazao je turski predsjednik, napominjući kako će dogovor Turske s Rusijom u vezi s raketnim sistemom S-400 biti završen već ove sedmice.

- Naši zvaničnici će se sastati ove sedmice kako bi završili posao - rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je tokom sastanka s Putinom razgovarao i o posljednjim dešavanjima u vezi s Jerusalemom kojeg je američki predsjednik Donald Trump u srijedu, 6. decembra, priznao kao glavni grad Izraela.

- Izrael posljednja dešavanja vidi kao priliku kako bi povećao pritisak i nasilje nad Palestincima. Nemoguće je da iko ko posjeduje savjest, moral, principe i vrijednosti ignoriše ova ubistva - rekao je Erdogan te dodao da Turska i Rusija imaju slične stavove u vezi s pitanjem Jerusalema.

- Vidjeli smo da s gospodinom Putinom imamo slične stavove. Složili smo se da nastavimo kontakte u vezi s ovim pitanjem - kazao je Erdogan.

Putin, koji je boravio u jednodnevnoj posjeti Turskoj, u obraćanju novinarima je istaknuo da pitanje Jerusalema mora biti riješeno pregovorima Izraela i Palestine.

- Status Jerusalema mora biti razmatran u direktnim pregovorima između Izraela i Palestine - kazao je ruski predsjednik.

Erdogan i Putin su se dogovorili da će se uskoro ponovo sastati u Rusiji, u Sochiju.

Nakon sastanka dvojice predsjednika u predsjedničkoj palati, delegacije dvije zemlje su također održale bilateralni sastanak.

Inače, ovo je bio osmi sastanak Erdogana i Putina tokom 2017. godine.