Teheran

Erdogan i Putin se sastali uoči trilateralnog samita o Siriji

Objavljeno: 07.09.2018. u 15:36

Nešto ranije održan je i sastanak Erdogana sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem

Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin sastali su se danas u Teheranu uoči trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana o Siriji. Nešto ranije održan je i sastanak Erdogana sa predsjednikom Irana Hasanom Ruhanijem.

Treći trilateralni samit Turske, Rusije i Irana održat će se danas u Teheranu. Riječ je o tri zemlje koje su garanteri mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa ruskim i iranskim kolegama Vladimirom Putinom i Hassanom Ruhanijem danas održava sastanak s ciljem traganja za rješenjem sirijske krize u okvirima mehanizma uspostavljenog u astanskim pregovorima. 

Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji. 

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je kako je cilj teheranskog samita da se analizira stanje na terenu i dogovore mogući koraci naprijed ka okončanju krize u Siriji. 

Prethodni samit na kojem su Erdogan, Putin i Ruhani razgovarali o Siriji održan je u aprilu ove godine u Turskoj. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije