open-navfaktor-logo
search
Izbjeći vojni sukob
Erdogan i Putin: Turska ne podržava korake protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 
23.02.2022. u 17:31
get url
text

Kako se navodi u saopćenju Direkcije za komunikacije kabineta predsjednika Turske, Erdogan i Putin su razgovarali o rusko-ukrajinskom pitanju.

Erdogan je tom prilikom istakao da u vezi sa regionalnim pitanjima uvijek pridaje veliki značaj bliskom dijalogu koji ima sa ruskim predsjednikom Putinom, dodajući da vide pozitivne efekte tog dijaloga te da je odlučan da zadrži takav pristup.

Napominjući da ne priznaje korake koji su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i da je to principijelan stav, Erdogan je kazao da je u tom smislu važno doći do određenih rezultata na osnovu sporazuma iz Minska.

Ističući da će problem postajati sve složeniji, te da posebno vojni sukob nikome neće koristiti, Erdogan je rekao da u skladu s takvim stavom pridaju značaj nastavku diplomatskih kontakata i razgovora, te da je Turska spremna pružiti svoj doprinos kako bi se smirile tenzije i održao mir.

Erdogan je ponovo uputio apel da se ovo pitanje riješi dijalogom, te kazao da je korisno diplomatiju staviti u prvi plan, dodajući da Turska i unutar NATO-a zastupa konstruktivan stav.

Erdogan je ponovio da očekuje da ruski predsjednik Putin posjeti Turkiye što je prije moguće radi sastanka Vijeća za saradnju na visokom nivou, kako je dogovoreno tokom njegove posjete ruskom gradu Sočiju u septembru prošle godine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.