open-navfaktor-logo
search
Predsjednik najavio
Erdogan: Let bespilotnog borbenog aviona Turske planiramo za 2023. godinu
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja planira let svog borbenog aviona bez posade za 2023. godinu, kada će biti obilježena i 100. godišnjica osnivanja Republike.
26.05.2021. u 13:19
get url
text

- Let bespilotnog borbenog aviona Turske planiramo za 2023. godinu - rekao je Erdogan u redovnom sedmičnom obraćanju parlamentarcima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je podsjetio i na nedavni sporazum s Poljskom prema kojem će Turska prvi put u jednu od članica Evropske unije i NATO-a izvesti bespilotne borbene letjelice visoke tehnologije.

- Izvoz bespilotnih letjelica u Poljsku iznimno je važan s aspekta prve prodaje Turske letjelice visoke tehnologije članici Evropske unije i NATO-a - rekao je Erdogan:

- U četiri zemlje uključujući Tursku trenutno je aktivno 180 naših bespilotnih letjelica Bayraktar.

Erdogan je najavio novi paket reformi u vezi s pravosuđem, četvrti paket koji će se uskoro naći u parlamentu Turske.

Turska je, kako je podsjetio, kroz 19 godina uništila sve raspoložive resurse zločinačkih organizacija i jednu po jednu ih uništila.

- U posljednje tri i po godine policija Turske u više od 530 hiljada operacija uhapsila je više od 750 hiljada osumnjičenih za krijumčarenje narkotika - rekao je Erdogan i nastavio:

- Nećemo prestati progoniti teroriste FETO-a, PKK-a i drugih terorističkih i zločinačkih organizacija, gdje god bili, sve dok ne budu privedeni pravdi.

Erdogan je ponovio da će izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine, kako je i planirano.

Kako je kazao, "u vrijeme pandemije imali smo priliku testirati naš zdravstveni sistem. Hvala Bogu, i taj ispit smo s uspjehom riješili".

Podsjećajući na razne scenarije koje u njegovoj zemlji nastoje sprovesti njeni neprijatelji, Erdogan je rekao da "sve dok njegujemo naše jedinstvo, zajedništvo i bratstvo, nikakav scenario ne može Tursku skrenuti s puta ka njenim ciljevima".

Erdogan je izrazio uvjerenje da će ekonomski rast Turske u 2021. godini biti daleko iznad očekivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.