open-navfaktor-logo
search
Posjeta Kirgistanu
Erdogan: Manipulatori valutama žele ugroziti tursku ekonomiju
Erdogan se obratio učesnicima Tursko-kirgistanskog poslovnog foruma u Biškeku
02.09.2018. u 09:50
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako manipulatori valutama pokušavaju ugroziti tursku jaku i stabilnu ekonomiju.

U okviru zvanične posjete Kirgistanu, Erdogan se obratio učesnicima Tursko-kirgistanskog poslovnog foruma u Biškeku.

Turski predsjednik je poručio da je njegova zemlja, uprkos svim napadima na njenu ekonomiju, odlučna da uspostavi ekonomsku nezavisnost, sa akcentom na nezavisnost u sektoru odbrane.

“Ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini postaje sve veći problem. Potrebno je postepeno okončati taj monopol dolara, trebamo to uraditi jednom i za sva vremena i to upotrebom vlastitih valuta“, poručio je Erdogan.

Erdoganove poruke upućene su u jeku tenzija u odnosima između Ankare i Washingtona do kojih je dovela prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju sankcija Turskoj zbog sudskog procesa koji se u Turskoj vodi protiv američkog pastora optuženog za terorizam. Trump je Turskoj udvostručio carine na čelik i aluminijum, što već nekoliko sedmica dovodi do pada vrijednosti turske lire u odnosu na američki dolar.

Pohvalivši dobre odnose između Turske i Kirgistana, Erdogan je kazao kako je cilj te dvije zemlje da ostvare trgovinsku razmjenu u vrijednosti od milijardu dolara. Trenutna razmjena je dvostruko manja.

“Prvo pozivam turske investitore da ulažu u Kirgistanu. To je naša prijateljska i bratska zemlja. Neka vam Kirgistan bude prioritetan u poslovanju“, poručio je Erdogan.

Učesnicima Foruma obratio se i predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov koji je također pozvao turske investitore da učestvuju u projektima u toj zemlji.

“Između Kirgistana i Turske postoji veliko povjerenje. Naši bilateralni odnosi su sve bolji“, poručio je Jeenbekov.

Podsjetivši da je Turska u protekle dvije decenije investirala oko 500 miliona dolara u Kirgistan, Jeenbekov je kazao da njegova zemlja želi izvoziti ekološke poljoprivredne proizvode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.