open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan na kongresu AK Partije: Turska nema luksuz da okreće leđa ni Zapadu ni Istoku
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je danas na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) poručio kako Turska, kao zemlja koja se nalazi u srcu Afrike, Azije i Evrope, nema taj luksuz da okreće leđa ni Zapadu ni Istoku.
24.03.2021. u 12:18
get url
text

U sportskoj dvorani u Ankari danas se održava 7. Veliki redovni kongres vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), na kojem se obratio predsjednik Turske i predsjednik stranke Erdogan, govoreći o planovima te partije za budućnost.

Jedna od glavnih tema u obraćanju Erdogana bila je njegova ranija najava o radu na novom ustavu Republike Turske.

- Rad na novom, civilnom ustavu Turske neizbježna je potreba i iz aspekta naše historije, ali i uvjeta globalnih promjena i razvoja - smatra Erdogan, ističući kako je aktuelni Ustav prevaziđen, odnosno da je izgubio aktuelnost u svom historijskom periodu.

- Novi ustav ne smije biti ustav pučista, ovih ili onih ravnoteža, već treba biti direktno ustav naroda - rekao je Erdogan dodajući također da će se za novi tekst ustava, koji će nastati s najširim mogućim konsenzusom, definitivno tražiti odobrenje naroda.

Dodao je kako će njegova zemlja, zajedno s Narodnim savezom, koji čine AK Partija i Stranka nacionalnog pokreta (MHP), ostvariti ciljeve zacrtane za 2023, kao i viziju za 2053.

- Uvjereni smo u koncept da se politika ne zasniva samo na prošlosti i današnjici, već da obuhvata i budućnost i nadu. Naše ciljeve za 2023. godinu učinit ćemo novim početkom gradnje snažne Turske koja će obilježiti 21. stoljeće - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako je danas na sceni Turska koja više nikada neće dozvoliti prljave igre onih koji žele opstruirati njen napredak.

- Oni koji su tokom dva stoljeća gurali našu zemlju i narod da se stalno bave unutrašnjim problemima i tako opstruirali korjenite promjene i danas pokušavaju iste te igre. Međutim, ovog puta neće moći uspjeti u nakanama, jer ovog puta je tu drugačija Turska - kazao je Erdogan te dodao:

- Spremamo se da preuzmemo civilizacijsku stražu koja će okupiti čovječanstvo uz garanciju prava i pravde.

Erdogan je kazao kako njegova zemlja pretendira da preuzme odgovornost predvodnika uspostavljanja novog svjetskog poretka koji će biti na bazi urođenih ljepota čovjeka i to u jeku historijskog raskršća i pokušaja tehnološke evolucije u pravcu svijeta bez ljudi.

- Odlučni smo u nakani da u narednom periodu povećamo broj prijatelja, otklonimo neprijateljstva i regiju pretvorimo u ostrvo mira - poručio je Erdogan.

Erdogan je rekao kako njegova zemlja nastavlja na bazi nacionalnih interesa i očekivanja naroda kreirati odnose sa svim zemljama, uključujući SAD, Rusiju, kao i Evropsku uniju i arapski svijet.

- Kao zemlja u srcu Afrike, Azije i Evrope nemamo luksuz da okrećemo leđa ni Zapadu ni Istoku - istakao je Erdogan.

Smatra da je aktuelnom globalnom sistemu, a u svjetlu pandemijskog iskustva svijeta, potreban novi društveni ugovor koji će zadobiti povjerenje cijelog čovječanstva.

Govoreći i o ekonomiji, Erdogan je rekao da kretanja na tržištu u posljednjih nekoliko dana nipošto nisu prava slika turske ekonomije niti njene dinamike i potencijala.

- Pozivamo međunarodne investitore koji ulažu u našoj zemlji da vjeruju u snagu i potencijale Turske. U periodu koji je pred nama naša ekonomija će rasti na osnovu ulaganja, proizvodnje, zapošljavanja i izvoza - poručio je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska, iako je prošlu godinu zaključila sa 16 miliona turista i prihodom od 12,4 milijarde dolara, za naredni period ima cilj ugostiti 75 miliona turista.

Iako je zbog pandemije na tom planu došlo do određenog zastoja, Erdogan je rekao da će Turska u budućnosti sigurno biti među zemljama svijeta s najvećom infrastrukturom u oblasti aviosaobraćaja.

- Nacionalni budžet za obrazovanje 2002. godine iznosio je 7,5 milijardi lira, a danas, 2021. godine, iznosi 147 milijardi lira. Porazili smo sve terorističke organizacije, posebno PKK i onemogućili njihovo djelovanje unutar granica Turske - podsjetio je Erdogan. ​​​​​​​

Dotakao se i situacije u Siriji poručivši da će ulagati napore i biti podrška sirijskom narodu sve dok Sirija ne postane mjesto kojim će u stvarnom smislu upravljati Sirijci.

AK Partija je na vlasti u Turskoj od 2002. godine. Zaslužna je za veliki ekonomski razvoj te zemlje, a među većim reformama koje je provela je svakako prelazak Turske s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.