Reakcija

Erdogan: Na Novi Zeland šaljem zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova

Objavljeno: 15.03.2019. u 18:10

Erdogan je tokom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana

Recep Tayyip Erdogan

FOTO: AA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i guvernerka Novog Zelanda Dame Patsy Reddy razgovarali su telefonom u vezi s terorističkim napadom na dvije džamije u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je tokom razgovora s guvernerkom Reddy osudio napad u ime svih muslimana.

Turski predsjednik je također kazao da je važno da je njena zemlja poduzela mjere kako bi bile otkrivene organizacije koje stoje iza ovog teroriste.

-Manifest koji je proglasio terorista jasno ukazuje da ovaj čin nije nešto što je uradio sam pojedinac. Vjerujem da bi otkrivanje terorističkih grupa koje stoje iza ovoga olakšalo posao i Novom Zelandu - kazao je Erdogan.

Dodao je i kako će na Novi Zeland poslati zamjenika predsjednika i ministra vanjskih poslova s delegacijom.

-Ukoliko zajedno s njima napravite procjenu kako biste odredili novu mapu puta, mislim da bi to bilo vrlo korisno. Ne želimo da Novi Zeland, zemlja sloboda, bude predstavljen u nekom drugom svjetlu - rekao je Erdogan.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije