Erdogan na Samitu OIC-a: Zaustavimo nasilje nad muslimanima Mijanmara

Objavljeno: 11.09.17 u 10:45

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je sve muslimanske zemlje da iskoriste sve resurse i zajednički zaustave nasilje nad muslimanskom manjinom Rohinja u Mijanmaru.

Svi muslimani svijeta trebaju se solidarizirati sa patnjama Rohignya
Svi muslimani svijeta trebaju se solidarizirati sa patnjama Rohignya

- Želimo sarađivati sa vladama Mijanmara i Bangladeša na rješavanju problema u toj regiji i sprečavanju dalje eskalacije humanitarne krize - izjavio je Erdogan na otvaranju prvog Samita nauke i tehnologije Organizacije islamske saradnje (OIC) u kazahstanskom glavnom gradu Astani - prenosi TRT.

Erdogan je također kazao da je Turska već ponudila svaku vrstu pomoći vladi Bangladeša za zbrinjavanje muslimana koji su iz krizne mijanmarske pokrajine Arakan izbjegli u tu zemlju.

- Sve međunarodne organizacije, a posebno mi iz muslimanskih zemalja, moramo zajednički raditi i iskoristiti sve resurse da zaustavimo nasilje nad muslimanima Mijanmara - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan ranije je najavio da će pitanje stradanja mijanmarskih muslimana staviti i na dnevni red rasprava na predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Rohingye su već godinama najveća i najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su deseci hiljada mještana primorani da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo 290.000 muslimana iz Arakana, a deseci hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.