open-navfaktor-logo
search
Pred Samit G20
Erdogan: Na sastancima sa Trumpom i Putinom iznijet ću i pitanje Sirije
Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama SAD-a prema Ankari, Erdogan je istakao da nije upoznat s time da su članice NATO saveza počele kažnjavati jedna drugu
26.06.2019. u 20:03
get url
text
Erdogan
Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će na predstojećim sastancima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o pitanju Sirije.

- Iznijet ću i pitanje Sirije na bilateralnim sastancima sa Trumpom i Putinom - kazao je Erdogan novinarima na aerodromu u Ankari prije polaska u Japan na samit lidera G20.

Erdogan bi se na margini predstojećeg samita G20 trebao sastati i sa predsjednicima SAD-a i Rusije.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama SAD-a prema Ankari, Erdogan je istakao da nije upoznat s time da su članice NATO saveza počele kažnjavati jedna drugu.

- Ne znam da li su zemlje NATO-a počele da sankcionišu jedna drugu. Na sastancima sa gospodinom Trumpom nisam stekao takav utisak - dodao je.

Ponovo je upozorio na prava kiparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Mediteranu.

- Svi koji žive na ostrvu Kipar imaju pravo na more. Ne možemo se složiti ako kažete mi ćemo ga staviti pod kontrolu južnog Kipra - rekao je turski predsjednik.

Turska smatra da njeni turski srodnici iz Sjevernog Kipra imaju pravo na ista prava kao i ljudi u južnom Kipru. 

Samit G20 u Osaki bit će održan 28. i 29. juna, a mnogi stručnjaci smatraju da je ovaj skup prilika da se pošalje snažan signal podrške multilateralizmu i protivljenja unilateralizmu i protekcionizmu u svijetu. Očekuje se da će mnogi svjetski lideri na samitu tražiti konsenzus i rješenja za promociju globalnog trgovinskog rasta, unapređenje svjetskog ekonomskog razvoja i unapređenje globalnog upravljanja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.