Erdogan: Naši vojnici nastavljaju napredovati ka centru Afrina

objavljeno: 28.01.2018. u 14:43

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da turski vojnici nastavljaju napredovati u oslobađanju sirijske pogranične regije Afrin, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je jutros doputovao u posjetu turskom gradu Corumu i učestvovat će na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u toj provinciji, a ispred dvorane se obratio hiljadama građana koji su se okupili kako bi mu izrazili dobrodošlicu.

-Malo prije sam razgovarao s komandantom i pitao sam ga koliko ih je neutralizirano. Rekao je 484. Najavio je i veoma skoro oslobađanje brda Burseya. Bez obzira na sve poteškoće, naši hrabri vojnici napreduju - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da su neprijatelji Turske podcijenili njenu vojnu snagu i hrabrost njenih vojnika i mislili da će teroristi PKK-a, ISIS-a, FETO-a, PYD-a i drugih grupa moći nastaviti ugrožavati tu zemlju.

-Među našim vojnicima i borcima Slobodne vojske Sirije do sada imamo ukupno 20 šehida, a s druge strane je brojka 484 i to je još dobro jer će teroristi platiti skup ceh - poručio je Erdogan.

Ističući da će Turska nastaviti borbu protiv terorista sve dok su oni prijetnja turskoj granici, Erdogan je kazao da će borba iz Afrina biti nastavljena i u Munbiju.

-I tamo ima nevinih i ugnjetavanih ljudi. Tamo su prognanici iz Halepa. Svi sada mole za pomoć i pitaju kad će hrabri turski vojnici doći. Oni u Azazu već govore da su turski vojnici stigli i oni sada u miru žive. Tako su oslobođeni i Jarabulus, Rai, Al Bab i tamo je sada proces obnove i izgradnje. Tako ćemo i ove regije osloboditi - kazao je Erdogan.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Do sada su turske snage oslobodile ukupno 18 tačaka, uključujući 14 sela i četiri strateški važna brda oko centra Afrina.

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.