open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Erdogan najavio plan postepene normalizacije života u Turskoj
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je prve korake postepene normalizacije stanja nakon borbe protiv pandemije COVID-19.
04.05.2020. u 20:44
get url
text

Nakon sjednice kabineta, Erdogan je u televizijskom obraćanju naciji kazao kako Turska ima plan za normalizaciju života i najavio da će mjere zabrane putovanja biti prvo ukinute u sedam gradova, odnosno u Antaliji, Aydinu, Erzurumu, Hatayu, Malatyi, Mersinu i Mugli.

- Relaksaciju mjera ćemo postepeno provoditi tokom maja, juna i jula - kazao je Erdogan.

On je kazao da je Nacionalna kampanja solidarnosti u Turskoj prikupila 1,91 milijardu turskih lira (271 milion dolara) za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa.

Erdogan je također najavio da će saloni i trgovački centri biti ponovo otvoreni od 11. maja, a da će osobe starije od 65 godina moći izlaziti napolje svakog dana po četiri sata.

I djeca uzrasta do 13 godina će od 13. maja moći izlaziti u šetnju u mjestu boravka i to u periodu od 11 do 15 sati.

Centralni prijemni ispit za upis u srednje škole će biti održan 20. juna, a prijemni ispit za visokoškolske ustanove je najavljen za 27. i 28. juni.

Turska je u jeku borbe protiv pandemije poslala pomoć u 57 država širom svijeta, uključujući zemlje Balkana, SAD, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Turska je treći najveći humanitarni donator na svijetu u jeku pandemije.

- Turska je svojom borbom protiv pandemije postala primjer u svijetu. Razili smo vlastite modele dijagnostike i liječenja. Tako smo ostali daleko ispod stope smrtnosti koja je viđena u ostatku svijeta, a ujedno smo brzo presjekli i širenje virusa. U cijelom svijetu, uključujući i našu zemlju, stvari se neće vratiti u normalni poredak koji smo prije poznavali, niti se to može vratiti - kazao je Erdogan.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan kazao je da će Turska i dalje podržavati legitimnu Vladu nacionalnog jedinstva Libije.

- Uskoro očekujemo da dobijemo dobre vijesti iz Libije. Nastavit ćemo podršku legitimnim libijskim vlastima i odlučni smo da u toj regiji bude uspostavljen mir - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.