open-navfaktor-logo
search
AK Parti
Erdogan najavio: Usaglašavanje novog Ustava Turske krajem 2021.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podsjećajući na državni udar od prije 61 godinu, poručio je kako su državni udari bili pokušaji zaustavljanja uspostave superiornosti nacionalne volje u zemlji.
27.05.2021. u 18:13
get url
text

Erdogan je govorio na sastanku predsjednika gradskih odbora Stranke pravde i razvoja (AK Parti) upriličenom na prošle godine otvorenom "Ostrvu demokratije i slobode" na otoku Yassiada, koji se nalazi na Mramornom moru, upravo na godišnjicu državnog udara iz 1960. godine.

Riječ je o otoku na kojem je 1960. godine suđeno članovima Demokratske stranke, pred specijalnim sudom koji je formirala vojna hunta nakon što je izvela državni udar 27. maja iste godine. Suđenje je rezultiralo smaknućima dvaju bivših ministara i premijera Adnana Menderesa.

Otok je preuređen u memorijal posvećen Adnanu Menderesu i njegovim saradnicima, gdje se nalaze muzeji, spomen sobe i drugi eksponati koji pokazuju detalje iz jednog od najmračnijih perioda moderne Turske, a otvoren je prošle godine.

- Državni udar iz 1960., prvi u nizu pučeva zbog kojih je Turska platila visoke cijene i dalje je otvorena rana u srcu naše nacije, uprkos tome što je prošlo 60 godina - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da će biti "od onih kojih se i sama smrt plaši, i tako ćemo nastaviti svojim putem".

Erdogan je podsjetio da se pučisti nisu sustezali ni od čega, pa ni od toga da zarad svojih ambicija zapale čitavu zemlju, da urušavaju demokratiju i razvoj Turske. Kako je rekao, to je bio slučaj sa svim državnim udarima, uključujući i pokušaj puča u noći 15. jula 2016. godine koji je preko svojih podanika infiltriranih u institucije države, prvenstveno u vojsku pokušala izvesti teroristička organizacija FETO, a kojem se suprotstavio turski narod.

Erdogan je najavio intenzivne aktivnosti na usaglašavanju teksta novog Ustava Turske krajem 2021. godine.

- Izuzetno pozitivno će biti usvajanje novog Ustava Turske s velikom većinom u parlamentu, a potom i davanje istog na odluku građanima - rekao je predsjednik Turske istakavši da, ukoliko ne bude širokog konsenzusa o novom ustavu, uslijedit će referendum na kojem će konačnu odluku dati građani.

Predsjednik Turske je istakao i uspjehe svoje zemlje u pronalascima novih zaliha prirodnih energenata, prvenstveno prirodnog gasa.

- Turska je u posljednjem mjesecu otkrila naftu u tri nove bušotine, počeli smo proizvodnju nafte iz bušotina koje su nekad ranije betonirane uz izgovor da su prazne - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.