open-navfaktor-logo
search
Washington
Erdogan nakon sastanka s Trumpom: Turska nema problema s Kurdima, nego s teroristima
Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trumpom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u
14.11.2019. u 08:10
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Washingtonu izjavio da je Turska odlučna otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama u skladu s duboko ukorijenjenim savezništvom s tom zemljom, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ostajemo posvećeni našem sporazumu sa SAD-om radi trajnog rješenja za krizu u Siriji - kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Dodao je da su deseci hiljada nedužnih poginulo jer poziv Turske za uspostavom sigurne zone nije proveden na vrijeme.

Erdogan je istakao da je tokom razgovora s predsjednikom Trumpom ponovio zahtjev da se obustavi prisustvo terorističke organizacije FETO u SAD-u.

-Uručili smo im mnoge dokumente (u vezi sa izručenjem lidera FETO-a Fetullaha Gulena), posebno tokom ove posjete. Nadam se da će, u skladu s priloženim dokumentima, i oni nama izručiti ovog teroristu onako kako i mi njima izručujemo teroriste kada ih traže - kazao je Erdogan.

Istakao je da Turska i SAD samo dijalogom mogu prevladati izazove u vezi sa sistemom S-400 i F35.

-Smatramo da ne treba miješati politička i ekonomska pitanja. Naši ministri naporno rade kako bi bio ostvaren cilj od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene - rekao je Erdogan, napominjući da njihove dvije zemlje također mogu zajedno raditi na upostavi mira i stabilnosti u Siriji te potpuno ukloniti terorističku organizaciju ISIL.

Istakao je kako Turska nema problema s Kurdima nego sa terorističkim organizacijama, PYD i YPG.

-Trenutno moja stranka ima više od 50 kurdskih zastupnika u parlamentu. Nemamo problema s Kurdima - kazao je Erdogan te istakao da je vrlo važno nastaviti borbu protiv terorizma.

-Teroristi se ne dijele po rasi, naciji, religiji, domovini. Terorista je terorista. Ako se ne borite protiv terorizma, sutra ćete onda platiti još veću cijenu takvog pristupa - kazao je Erdogan te dodao da je žalosno vidjeti da američki predsjednik shvata ozbiljno teroristu Ferhata Abdija Sahina.

Američki predsjednik Trump je istakao da je s predsjednikom Turske Erdoganom imao vrlo lijep i uspješan sastanak.

-Predsjednik Turske Erdogan bori se protiv terorizma jednako kao i mi - kazao je Trump, dodajući da su on i Erdogan tražili od njihovih saradnika da "odmah rade na rješavanju pitanja S-400".

Napomenuo je da je Turska na izbjeglice potrošila 40 milijardi, a Evropa 3 milijarde dolara, dodajući da je potrebno zarobljenike ISIL-a poslati nazad u Evropu.

Naglasio je da Turska pomaže mnogo u borbi protiv ISIL-a, hvatajući sve teroriste ISIL-a koji bježe iz zatvora pod kontrolom YPG/PKK-a.

-Predsjednik Erdogan također ima vrlo dobre odnose s Kurdima. U Turskoj ima mnogo Kurda i u toj zemlji uživaju sve vrste mogućnosti - kazao je Trump.

Napomenuo je također da su SAD i Turska "postigle ogroman napredak" u cilju postizanja obima bilateralne trgovinske razmjene u iznosu od 100 milijardi dolara.

Erdogan boravi u radnoj posjeti u Washingtonu na poziv predsjednika Trumpa. U brojnoj delegaciji predsjednika Erdogana se nalaze i njegova supruga Emine, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan, šef predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.