open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Napredak Turske u odbrambenoj industriji je priča o uspjehu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska posljednjih godina ostvaruje veliki napredak u brojnim oblastima, od politike, ekonomije pa do vojne industrije.
16.07.2021. u 16:43
get url
text

- Sada napredujemo na novom nivou na vojnom polju, kao u svim drugim aspektima, od politike do ekonomije - rekao je Erdogan u obraćanju na svečanoj ceremoniji dodjele diploma na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Turske u Istanbulu.

Naglasio je da je Republika Turska u prethodnom periodu poseban napredak ostvarila u oblasti odbrambene industrije.

- Napredak koji je Turska postigla u oblasti tehnologija odbrambene industrije u proteklih 15-20 godina je priča o uspjehu koju čitav svijet pomno prati i uzima kao primjer. Jedan od najvažnijih stubova snažnog stava Turske su zasigurno njene borbe i pobjede na vojnom polju - kazao je Erdogan.

Podsjetio je također da Turska nekoliko decenija vodi borbu protiv terorista i terorističkih organizacija.

- Uprkos svim zamkama i trikovima s kojima smo se suočavali tokom skoro 40 godina dugog rata protiv terorizma, pronicljiv stav koji smo zauzeli je znak da možemo uspjeti - rekao je turski predsjednik.

Dodao je da je Turska posljednjih godina snažno pomagala svojoj braći u drugim državama, uključujući i Libiju.

- Odazivamo se pozivima naše braće, koja jecaju pod progonom imperijalista, terorističkih organizacija i nesposobnih režima, i koji su postali njihove igračke. Uspjeh Turske u Libiji, u diplomatskom i vojnom smislu, doveo je do preslagivanja karata, ne samo na Mediteranu već i širom svijeta. Tamo gdje su Turci, nema progona, i u mjestima gdje se nalaze Turci nevina krv se neće proliti - kazao je Erdogan.

Istakao je i da Turske uopšte nema nikakve pretenzije na ničiji "teritorij, suverenitet, jedinstvo ili solidarnost".

Prema bilateralnom sporazumu o sigurnosti iz 2019. godine, Turska je pružila vojnu pomoć kako bi pomogla legitimnoj libijskoj vladi da se odupre napadima vojnog zapovjednika Khalife Haftara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.