open-navfaktor-logo
search
Lider Turske
Erdogan: Nastavit ćemo doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana.
29.08.2021. u 15:07
get url
text

Erdogan je po okončanju posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u avionu razgovarao s predstavnicima medija.

Podsjetio je kako se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja saradnje.

Prema njegovim riječima, ima li su priliku razgovarati i o fazama projekata, među kojima je i autoput Sarajevo - Beograd.

- Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima saradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. augusta 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini - mišljenja je Erdogan.

O odnosima dviju zemalja i saradnji razgovarao je i s predsjedavajućim Željkom Komšićem i s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdogan se osvrnuo i na posjetu Crnoj Gori tokom koje se sastao s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjedavajućim Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.

- Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti u cilju unapređenja odnosa s prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom. Drago mi je da sam tokom posjete Crnoj Gori s kojom u svakom pogledu njegujemo prijateljske odnose, imao priliku vidjeti da s prijateljima iz Crne Gore dijelimo isti stav. S druge strane, raduje nas što sa crnogorske strane postoji snažna volja za povećanje turskih investicija - rekao je Erdogan.

Erdoganu je bilo drago što je tokom posjete imao priliku razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori te je siatako da je važno očuvanje njihovog suživota i multikulturalnosti.

- Posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te programi koje smo imali, posljednja su karika politike koju vodimo ka jačanju multilateralnih i sveobuhvatnih odnosa prema Balkanu. S članovima Predsjedništva BiH sastali smo se treći put ove godine. Ove bliske susrete smatram izrazito važnim s aspekta kontinuiteta i praćenja. Naša pomna pažnja Balkanu bit će nastavljena i dalje. Zbog toga pomno pratimo dešavanja i pomažemo Bosni i Hercegovini u političkom, ekonomskom, vojnom, regionalnom i drugim poljima. Nadamo se da će unutrašnji politički problemi u Bosni i Hercegovini biti riješeni u okvirima teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva - naglasio je Erdogan.

Najavio je nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.

- Planiramo obim trgovine s BiH podići na milijardu eura. Zbog toga poduzimamo dodatne korake. Veliku pažnju pridajem završetku autoputa Sarajevo - Beograd. Ovaj autoput će biti projekt puta mira Balkana i doprinijet će razvoju, miru i stabilnosti cijelog regiona. I most na rijeci Savi će biti završen krajem 2022. godine. S liderima smo zajedno postavili temelje. Smatramo to projektima koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine - rekao je Erdogan.

Podsjetio je i kako je odmah po dolasku u Sarajevo obišao mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Dodao je i kako se tom prilikom pomolio za sve žrtve stradale tokom rata u BiH.

- Svi naši napori, želje i molitve su da se takva patnja ne ponovi. Zbog toga ćemo nastaviti multilateralnu politiku od Balkana do Afrike, od Kavkaza do Srednje Azije - kazao je Erdogan.

Zadovoljan je i prvom posjetom Crnoj Gori.

- S predsjednikom Đukanovićem sastao sam se ranije u Antaliji. Tokom ove moje posjete imali smo priliku razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima i koracima koje možemo zajedno poduzeti u tom pogledu. Pružili smo podršku članstvu Crne Gore u NATO-u i vidimo pozitivne rezultate toga. Pored toga razgovarali smo o mapi puta za ostvarenje trgovinskog cilja sa Crnom Gorom od 250 miliona eura - naveo je Erdogan.

Podsjetio je kako se u Turskoj nalazi oko 150.000-200.000 građana porijeklom iz Crne Gore, zbog čega su i snažnije veze između dvije zemlje.

- Mi ćemo zaštititi svoje historijsko naslijeđe na Balkanu, te u svjetlu aktuelnih dešavanja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju regiona - rekao je Erdogan.

Nakon izlaganja, turski predsjednik je odgovarao na pitanja medija, a jedno od njih se odnosilo i na dešavanja u Afganistanu.

Erdogan je podsjetio kako u Afganistanu još uvijek nije formirana vlada te da nije jasno šta će uslijediti.

- Izjave talibana su umjerene, ali da li se poklapaju sadašnje izjave s izjavama od prije 20 godina? Kada to pogledate, zasigurno da postoje određene sumnje. Ovdje pomno trebamo pratiti proces. U trenutku kad se nismo nadali, poginulo je blizu 200 ljudi. Među poginulima su i talibani. Informacije obavještajne službe ukazuju na ISIS-K. Moramo s oprezom pratiti proces. Zasigurno da ćemo jednom vidjeti kakav je stav talibana kada je u pitanju država i upravljanje državom - istakao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska pružala značajnu podršku Afganistanu u proteklih 20 godina, uključujući izgradnju infrastukture.

- Ali, primjera radi talibani su nanijeli ozbiljnu štetu na sjeveru Afganistana - rekao je Erdogan.

Dodao je kako postoje ljudi koji su pod prijetnjama morali napustiti Afganistan i da se ne zna šta sutra nosi.

- Republika Turska ima određena iskustva, strukturu i želimo pomoći time. Ali da bismo mogli pomoći, moraju se vrata otvoriti. Zbog toga naša obavještajna služba razgovara s talibanima - pojasnio je Erdogan.

Smatra kako je potrebno da Afganistan brzo bude sređen.

- Afganistanski narod više ne može nositi toliki teret. Populacija je blizu 40 miliona. Ogromna zemlja. Mi smo spremni pružiti svaki vid podrške zajedništvu i jedinstvu Afganistana. Dovoljno je da i s afganistanske strane vidimo tu spremnost - otkrio je Erdogan.

Upitan za rad ambasade Turske u Kabulu, Erdogan je rekao kako je ambasada dvije sedmice privremeno radila na aerodromu u Kabulu.

- Prije dva dana su se opet vratili u zgradu ambasade u centru grada i odatle nastavljaju aktivnosti. Trenutno imamo plan tako nastaviti diplomatsko prisustvo. Stalno revidiramo planove u skladu sa sigurnosnom situacijom. Imamo spremne alternativne planove za sve mogućnosti. Prioritet je sigurnost našeg osoblja - poručio je Erdogan.

Mediji su turskog predsjednika pitali za mišljenje i kada su u pitanju prava žena u Afganistanu.

- Kada govorimo o Afganistankama, mi poduzimamo korake da žene u Afganistanu imaju jednaka prava kao žene u našoj zemlji - rekao je Erdogan.

Ipak, podsjetio je kako uslovi u Afganistanu nisu jednaki uslovima u Turskoj.

- Trenutno postoji određeni proces i treba ga pustiti da ide svojim tokom kako bi se uspostavila zdrava sredina. Povremeno je bilo i parlamentarki koje su dolazile iz parlamenta Afganistana. Razgovarao bih i s njima. Rekle su da je došlo do određenog pomaka kada su govorile o stavovima njihovih žena. Za primjer su uzimale naše žene. Sada naravno, pogled talibana na žene neće biti kao prije 20 godina. Zasigurno da će i oni imati određene promjene - smatra Erdogan.

Dodao je kako je Turska spremna pružiti podršku ako Afganistan pokaže reformistički stav i spremnost za to.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.