open-navfaktor-logo
search
Poruka
Erdogan: Nastavljamo koračati snažnim koracima na putu izgradnje velike i moćne Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska uprkos svim izazovima i poteškoćama kroz historiju uspjela sačuvati jedinstvo i solidarnost svog naroda.
04.09.2021. u 13:44
get url
text

U Turskoj se danas obilježava 102. godišnjica Kongresa u Sivasu. Na današnji dan prije tačno 102 godine u gradu Sivasu u Turskoj je održan kongres na kojem su delegati iz cijele Turske, predvođeni Mustafom Kemalom Ataturkom, usvojili niz važnih odluka za borbu za nezavisnost i cjelovitost turske države. Prema mnogima, tada je zapaljena baklja borbe za nezavisnu i cjelovitu Republiku Tursku. 

- Turska nacija, koja je sačuvala jedinstvo i solidarnost snažnom voljom i odlučnošću iskazanom na Kongresu u Sivasu, uprkos svim izazovima, pobjedom je okončala borbu za nezavisnost - kazao je Erdogan u poruci objavljenoj povodom godišnjice ovog značajnog historijskog događaja.

Istakao je da Kongres u Sivasu, na kojem su donesene važne odluke kada je svijetu poručeno da se Turska nikada neće odreći svoje nezavisnosti, zastave i domovine, predstavlja historijsku prekretnicu za tursku naciju.

Dodao je da i danas svaki korak poduzimaju u skladu sa odlukama donesenim na tom kongresu, koje čine temelje Republike Turske.

Poručio je također da odlučno nastavljaju činiti napore na jačanju ekonomske i političke nezavisnosti Turske.

- Nastavljamo koračati snažnim koracima na putu izgradnje velike i moćne Turske kako bismo ostvarili naše ciljeve za 2023. godinu i vizije 2053. i 2071. - naveo je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.