Erdogan: NATO nije isto što i SAD, sve članice NATO-a jednake su sa SAD-om

objavljeno: 13.02.2018. u 11:54

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako je pogrešno kazati da je NATO isto što i Sjedinjene Američke Države (SAD), te istakao da su sve zemlje članice NATO-a jednake sa SAD-om, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas obratio članovima kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u parlamentu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja

- Kakvo je to članstvo u NATO-u, o kakvom se to partnerstvu u NATO-u radi. Ako smo zajedno u NATO-u, onda koliko se Turska treba pridržavati članova i odredbi NATO-a, toga se treba pridržavati i Amerika. Ono što još želim poručiti kao predsjesdnik Turske, da NATO nije isto što i SAD, sve članice u NATO-u su jednake sa SAD-om - poručio je Erdogan.

Poručio je kako se varaju oni koji prave određene planove u vezi s Kiprom i Egejskim morem misleći da je pažnja Turske trenutno usmjerena samo ka dešavanjima na jugu zemlje.

- Neka se ne pomisli da ne primjećujemo potrage za prirodnim gasom u vodama oko Kipra i oportunističke incijative u Egejskom moru. One koji žele iskoristiti činjenicu da je naša zemlja fokusirala svoju pažnju na dešavanja na jugu, još jednom upozoravamo da ne prave pogrešne račune i planove na Kipru i Egejskom moru. Jer, kako smo kroz operacije "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" spriječili one koji su imali pogrešne planove na jugu naše zemlje, kako ćemo to uraditi i u Manbiju, isto to će biti učinjeno i drugim regijama - poručio je Erdogan.