- Ovom metro linijom koja povezuje Aerodrom Istanbul sa samim centrom grada dodatno jačamo posebnost Istanbula kao svjetske metropole - rekao je Erdogan, te na samom početku obraćanja čestitao i Dan majki svim majkama, dodajući kako im se mora posvetiti posebna pažnja i ljubav jer one to sigurno zaslužuju.

Istakao je da će Turska kao i prethodnih godina nastaviti s realizacijom brojnih projekata na putu napretka zemlje.

- Nema stajanja, koronavirus i slične stvari neće nas zaustaviti. Mi ćemo nastaviti našim putem s istom željom i odlučnošću.

U vrijeme pandemije koronavirusa kada su čak i razvijene države bile nemoćne, Turska je pružala pomoć i podršku drugima - kazao je Erdogan.

Govorio je i o posebnosti grada Istanbula, napominjući kako njegovi stanovnici zaslužuju najbolje moguće usluge.

- Niko ko ne vjeruje u snagu i potencijale Istanbula ne treba imati priliku da pruža usluge koje ovaj grad zaslužuje. Istanbul očekuje uslugu, a ne izgovore.

Istanbul nije samo jedan grad. Da biste shvatili značenje ovog grada, nije dovoljno samo očima pogledati njegovu siluetu. Ali ako ga pogledate svim srcem, tek tada možete shvatiti ovaj grad.

U službi ovog grada smo već 40 godina. Kao njegov gradonačelnik, pa onda kao premijer i predsjednik zemlje od 1994. godine pokušavam podići Istanbul na nivo koji zaslužuje - kazao je Erdogan.

Podsjetio je da vlasti Republike Turske u kompleksu aerodroma “Ataturk“ i u distriktu Sancaktepe u Istanbulu paralelno grade dvije velike bolnice.

- Oni koji ovdje budu dolazili iz inostranstva radi zdravstvenog turizma dolazit će avionima, avionima hitne pomoći, a nakon uspješnog liječenja ćemo ih lijepo ispratiti nazad - dodao je Erdogan.

Na kraju je još kazao da je zadovoljan mjerama koje turske vlasti poduzimaju u borbi sa koronavirusom, dodajući da vjeruje da će Turska uskoro pobijediti pandemiju.

- Vjerujemo da ćemo, ako svi zajedno budemo poštovali mjere, brže od drugih zemalja prevazići ovu situaciju izazvanu koronavirusom - rekao je Erdogan.