Turska danas obilježava nacionalni praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga, koji je sjećanje na veliku pobjedu izvojevanu u Ratu za nezavisnost koja je utrla put proglašenju moderne Republike Turske.

Tim povodom održan je i prigodan program na Državnom mezarju u Ankari, gdje su, pored Erdogana, prisustvovali i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop, turski potpredsjednik Fuat Oktay i drugi politički i vojni čelnici i građani.

Program je počeo odavanjem počasti herojima pobjede koju su turske snage izvojevale prije sto godina.

Turski predsjednik je pročitao poruku koju je upisao u Knjigu časti, a koju je počeo odavanjem počasti vojskovođi i osnivaču moderne Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku, njegovim saborcima i svim turskim šehidima i veteranima.

- Vođeni putem koji ste vi utrli svojom epskom borbom, neprekidno nastavljamo našu borbu za očuvanje ovih krajeva kao naše vječne domovine. Odlučni smo da ovu prelijepu zemlju, u kojoj na svakom pedlju leže hrabri ljudi, u jedinstvu, bratstvu i slozi uvedemo u 2023. te da ostvarimo našu viziju 2053. godine - naveo je Erdogan.

Turski predsjednik je povodom praznika također rekao da nikakve vanjski orkestrirane igre, niti napadi krvoločnih terorističkih organizacija neće moći spriječiti izgradnju Turske koja raste, jača i koja je nada potlačenih.

Erdogan je potom obišao mezarja i razgovarao s potomcima turskih junaka borbe za nezavisnost.

Praznik Dan pobjede se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 100 godina, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.