Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari predsjedavao sastankom sigurnosnog vijeća Turske na kojem ja glavna tema bila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je pokrenuta jutros odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je kazao kako je upravo obavio razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem su se dotakli posljednjeg stanja nakon napada Rusije na Ukrajinu.

- Turska podržava borbu koju Ukrajina vodi za zaštitu teritorijalnog integriteta, a to sam kazao i Zelenskom, s kojim sam upravo razgovarao - kazao je Erdogan.

Još jednom je pozvao na rješavanje problema između Rusije i Ukrajine kroz dijalog u okviru sporazuma iz Minska.

- Ovaj korak (ruski napad, op. a.) koji smatramo kršenjem međunarodnog prava, težak je udarac za mir, blagostanje i stabilnost regije. Vojnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini odbacujemo i smatramo neprihvatljivom - podvukao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi pružili sigurnost svih ljudi koji žive u Ukrajini, posebno svojih građana i, kako je rekao, braće Tatara.

Napad Rusije na Ukrajinu je neprihvatljiv, Turska će nastaviti podržavati političko jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, glavne su poruke sa sjednice sigurnosnog vijeća Turske, kojom je danas u Ankari predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je na sjednici sigurnosnog vijeća bilo govora o vojnoj intervenciji Rusije u Ukrajini. Na sastanku je konstatirano da napad Rusije, koji je uništio sporazume iz Minska, predstavlja kršenje međunarodnog prava i da je kao takav neprihvatljiv.

Sigurnosno vijeće Turske razmatralo je mogućnosti djelovanja na međunarodnim platformama kako bi napad Rusije, koji prijeti regionalnom i svjetskom miru, bio zaustavljen. Naglašeno je da će Turska nastaviti podržavati političko jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Sastanku su između ostalih prisustvovali zamjenik predsjednika Turske Fuat Oktay, ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, šef Nacionalne obavještajne organizacije Hakan Fidan, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin.