open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Od EU ne očekujem sankcije nego da ispuni obećanje o članstvu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da od Evropske unije (EU) ne očekuje sankcije nego da ispuni dato obećanje o članstvu.
14.12.2020. u 19:51
get url
text

- Turska od Evropske unije ne očekuje sankcije, nego ispunjenje obećanja o punopravnom članstvu koje je godinama odlagano - kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta.

Istakao je također da je turska ekonomija spremna na sve vrste izazova, ali i novonastalih prilika i svih drugih različitih scenarija.

- Odlučno ćemo provesti potrebne reforme koje će poboljšati investicijsko okruženje i ojačati klimu koja će eliminirati bilo kakve sumnje investitora - rekao je Erdogan te dodao:

- Ako smo se u prošlosti izborili sa inflacijom i smanjili je na jednoznamenkastu cifru, sada ćemo to opet postići.

Erdogan je napomenuo da Turska nudi brojne pogodnosti i prednosti investitorima.

- Naša raznolika proizvodnja, logistički kapaciteti, snažan lanac snabdijevanja, poticaji koje nudimo i naša dinamična radna snaga oduševit će sve koji investiraju u Tursku. Zahvaljujući snažnom bankarskom sistemu, naša zemlja posjeduje potencijal da pruži svim investitorima podršku koja im je potrebna - naglasio je Erdogan.

Također je pozvao turski narod da razmjeni štednju u stranim valutama i tako pomogne svojoj zemlji. 

- Očekujem od naših građana da podrže našu borbu investicijama koje će doprinijeti proizvodnji i zapošljavanju tako što će razmijeniti svoju štednju iz stranih deviza u tursku liru - kazao je Erdogan.

Komentarišući Nacionalni svemirski program Turske, poručio je da njegova zemlja poduzima ogromne napore na tom planu.

- Blizu su dani kada će se u svemiru zavihoriti zastava naše zemlje - rekao je turski predsjednik.

Govoreći o dešavanjima u regionu, istakao je da Karabah više nije zamrznuti sukob, već "slavna pobjeda koja je uslijedila nakon što je pravda pobijedila zlo".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.