open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Odlučan sam u nakani ostvarenja sastanka sa Putinom i Zelenskim
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je odlučan u nakani sastanka sa Putinom i Zelenskim, te kako će obojici prenijeti da je njegov cilj što prije ih okupiti na jednom mjestu.
31.03.2022. u 14:54
get url
text

Erdogan je nakon posjete Uzbekistanu odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama, među kojima je i rat u Ukrajini.

- Turska može biti jedna od zemalja garanata sigurnosti Ukrajine, u principu smo blagonakloni prema tome. Međutim, detalji trebaju biti objelodanjeni - rekao je Erdogan.

Podvukao je kako je odlučan u nakani sastanka s liderima Rusije i Ukrajine.

- Odlučan sam u nakani sastanka sa Putinom i Zelenskim. Obojici ćemo im reći da nam je sada cilj da ih što prije okupimo na jednom mjestu. Nadam se da ćemo zabilježiti datum sastanka. Spremni smo biti domaćini sastanka na nivou predsjednika država. Kao Turska bit ćemo sretni kada završimo ovaj posao s povjerenjem i gospodina Putina i gospodina Zelenskog - poručio je Erdogan.

Erdogan je upitan kako reaguje na učešće Romana Abramoviča u rusko-ukrajinskim pregovorima u Dolmabahčeu u Istanbulu, na što je odgovorio kako dok reaguju na rusku vojnu aktivnost, pridaju važnost nastavku dijaloga.

- Ovaj dijalog je važan i neophodan ne samo u kontekstu Ukrajine, nego i u mnogim geografskim područjima koja su nam usko povezana, poput Sirije, Libije i Južnog Kavkaza. S druge strane, Abramovič je u pregovorima učestvovao kao član ruske delegacije. Prije toga ko je došao za sto, potrebno je gledati u ime koga je došao. Ako su Rusija i gospodin Putin uključili Abramoviča u svoju delegaciju to znači da imaju povjerenje. Pozdravili smo ga kao i sve ostale na tom sastanku. Svim članovima delegacije koji su učestvovali u ovim pregovorima želim uspjeh. Nadam se da ćemo rezultate ovog truda vidjeti što prije - kazao je Erdogan.

Na pitanje o porukama iz Ukrajine da odustaju od članstva u NATO-u, ali da nikada neće odustati od Evropske unije, Erdogan je rekao:

- Zapravo, ne mislim da će Ukrajina previše insistirati na pitanju Evropske unije. Jer, u tom procesu države članice Evropske unije, osim nekih od njih, nisu ozbiljno pristupile tom poslu. Osim toga, saznao sam i čuo o pozitivnom stavu gospodina Putina o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju. Naravno, konačnu situaciju saznat ćemo tokom ovih susreta. Poznato vam je šta je nama Evropska unija učinila od 1963. godine. Stalno je odugovlačila, i dalje odugovlači - rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan dodao je da je od izraelskog kolege Herzoga zatražio da pruži potrebnu podršku kako bi muslimani tokom ramazana u miru mogli posjećivati Al-Aksu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.