open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Odlučni smo da Tursku pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar
Predsjednik Republike Turske Recepe Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je odlučan da od Turske napravi globalni proizvodni i tehnološki centar, javlja Anadolu Agency (AA).
29.08.2020. u 17:19
get url
text

 Erdogan je prisustvovao ceremoniji svečanog otvorenja tehnološkog centra MESS u Istanbulu, u okviru kojeg je putem video konferencije otvoreno još 40 fabrika širom Turske.

- Nadamo se da ćemo s ovim centrom, koji je realiziran ulaganjem od 200 miliona lira (23 miliona eura), otvoriti novu eru u području konkurentne tehnologije, gdje ćemo na godišnjem nivou moći pružiti 400.000 sati besplatne edukacije za 40.000 ljudi - poručio je Erdogan.

Naglasio je da nakon što budu smanjene posljedice epidemije u svijetu, Turska će se ponovo vratiti ubrzanom napretku. 

- Turska, koja prije 18 godina nije mogla napraviti korak bez MMF-a, danas je prema partitetu kupovne moći 13. zemlja svijeta. Iako to neki ne žele, mi smo odlučni da Tursku, kao središte tri kontinenta, pretvorimo u globalni proizvodni i tehnološki centar - istakao je Erdogan.

Dodao je kako je činjenica da je zemlja o kojoj se nekada govorilo u kontekstu kriza i političke nestabilnosti, trenutno na sceni sa svojim seizmičkim istraživanjima na istočnom Sredozemlju, sa svojim ogromnim otkrićima prirodnog plina u Crnom moru, bez sumnje, rezultat strpljenja, truda i vjerovanja.

Govoreći i o investiciji 40 ostalih fabrika koje su danas svečano otvorene, Erdogan je kazao:

- Iskreno čestitam svakoj našoj kompaniji koja direktno obezbjeđuje zaposlenje za 4.000 naših građana a indirektno dolazi do više desetina hiljada naših građana. Ukupna vrijednost investicije iznosi 460 miliona eura.

Svečanosti u Istanbulu prisustvovali su i potpredsjednik Turske Fuat Oktay i ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.