Erdogan: Odlučni smo u provedbi promjena unutar AK Partije prije izbora 2019. godine

Objavljeno: 09.08.17 u 22:45

Predsjednik Republike Turske i predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Recep Tayyip Erdogan najavio je da će provesti temeljne strukturalne promjene unutar te političke stranke prije parlamentarnih izbora koji će se u Turskoj održati 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Recep Tayyip Erdogan FOTO: AA
Recep Tayyip Erdogan FOTO: AA

"Od osnivanja stranke, prije 16 godina, mi smo u stalnoj borbi i 15 godina vodimo državu. Najvažnija odlika AK Partije je to što je njena sposobnost da se stalno obnavlja", kazao je Erdogan danas na sastanku stranačkog regionalnog tijela u Giresunu.

Parlamentarni izbori u Turskoj bit će održani 2019. godine, a Erdogan je kazao da je pred vladajućom AK Partijom težak period.

Naglasivši da nije želio da se u AK Partiju infiltriraju određene grupe, Erdogan je kazao da neće dozvoliti da njegova stranka okonča kao što su okončale prethodne političke stranke u Turskoj.

"U borbi za jačanje naše organizacije, odlučni smo da provedemo ozbiljne kadrovske i strukturalne promjene", kazao je Erdogan.

AK Partija je osnovana 2001. godine i otada je bila pobjednik na svim izborima u Turskoj. Osnivač i prvi predsjednik AK Partije Erdogan se sa čela stranke povukao prije tri godine kada je izabran za predsjednika Turske, a na čelo stranke se vratio u maju ove godine, nakon što su referendumom odobrene ustavne promjene, uključujući i otvaranje mogućnosti predsjedniku države da bude i član i čelnik političke stranke.