open-navfaktor-logo
search
Toranj Camlica
Erdogan otvorio najvišu građevinu Istanbula: Krajem juna kamen temeljac za projekat "Kanal Istanbul"
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je svečano otvorio toranj Camlica, koji predstavlja najvišu građevinu grada Istanbula.
29.05.2021. u 14:47
get url
text
get url
text

Riječ je o telekomunikacijskom tornju koji će biti istovremeno i značajna turistička atrakcija na Camlici, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Bosfor i Istanbul.

- S visinom od 587 metara od nivoa mora i pogledom na Bosfor, ovaj toranj (Camlica) je najviša građevina u Istanbulu - rekao je Erdogan, podvlačeći kako će toranj imati i vrlo značajan doprinos u pogledu turizma.

Dodao je kako je ovim projektom riješen i problem vizuelnog zagađenja na Camlici.

- Ovaj toranj kojim smo u komunikacijskim i djelatnostima emitovanja prešli na model jedinstvenog odašiljača, zaustavio je vizuelno zagađenje na Camlici - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik dodao je kako se nada da će toranj Camlica, koji će služiti televiziji, radiju, medijskim organizacijama i komunikacijskim operaterima, biti koristan zemlji i gradu.

Erodgan je govoreći na ceremoniji otvorenja tornja potvrdio kada počinje početak radova na dugoočekivanom projektu Kanal Istanbul.

- Ako Bog da, krajem juna postavljamo kamen temeljac za kanal Istanbul - rekao je Erdogan, te dodao: "S desne i lijeve strane kanala Istanbul izgradit ćemo dva nova grada. Sa ta dva grada Istanbul će biti poseban."

Projektom "Kanal Istanbul" planirana je izgradnja novog kanala između Mramornog mora i Crnog mora radi jačanja sigurnosti pomorskog saobraćaja. Planirano je da kapacitet "Kanala Istanbul" bude skoro trostruko veći od kapaciteta bosforskog kanala.

Ranije je objavljeno da bi novim kanalom kroz Istanbul dnevno na siguran način prolazilo do 185 brodova, a trenutno kroz Bosfor plovi između 118 i 125 brodova.

Nadležno Ministarstvo okoliša i urbanizma Turske izdalo je potrebne saglasnosti za taj megaprojekt kojim će se znatno rasteretiti transport opasnih materija kroz Bosfor.

Planirano je da izgradnja projekta "Kanal Istanbul" bude završena krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Nakon obraćanja Erdogan uslijedilo je i svečano presjecanje vrpce, čime je toranj Camlica i zvanično otvoren.

Ranije danas je na konferenciji za novinare o karakteristikama tornja Camlica govorio ministar prometa i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.

On je rekao kako toranj, koji je ranije počeo sa pružanjem emiterskih usluga, ima značajne turističke sadržaje, terasu, restoran, prostore za odmor.

Gradnja kule počela je 2017. godine, a prostire se na površini od oko 30.150 kavadratnih metara. Vrh kule doseže nadmorsku visinu od 587 metara, što je čini najvišom građevinom u Istanbulu, pa čak i u Europi.

Visina armiranobetonske konstrukcije iznosi 221 metar, a visina čelične antene tornja 168 metara.

Od tla toranj sa čeličnom antenom doseže visinu od 369 metara, izgrađen je tako da izdrži potres magnitude 9, a otporan je i na jake vjetrove.

Toranj Camlica, čija dubina iznosi 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega ​​četiri sprata ispod zemlje i 45 spratova iznad.

Turska je zahvaljujući tornju Camlica postigla i značajan uspjeh oblasti telekomunikacijskog emitovanja, a kako je navedeno prvi put u svijetu će se istovremeno emitirati 100 FM radijskih emisija s jednog komunikacijskog tornja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.