open-navfaktor-logo
search
Otvarena bolnica u Istanbulu
Erdogan: Ovo je pokazatelj nivoa na kojem je zdravstvo Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je svečanom otvaranju novoizgrađene bolnice u Sancaktepeu u Istanbulu.
29.05.2020. u 17:17
get url
text
Turska, bolnica

Erdogan je na otvaranju Bolnice “Prof. dr. Feriha Oz“ u Istanbulu kazao da su takve bolnice najkonkretniji primjer nivoa na koji je stiglo zdravstvo Turske.

- U periodu pandemije kada su se urušili zdravstveni sistemi mnogih država, Turska je najbolje iskoristila postojeće i osigurala nove resurse - kazao je Erdogan.

Ističući kako je za manje od dva mjeseca izgrađena bolnica “Prof. dr. Feriha Oz“, Erdogan je kazao da je riječ o bolnici čije su sve sobe opremljene svime što je potrebnom za intenzivnu njegu i kao takve su izuzetno korisne i za potrebe u vanrednim situacijama poput pandemije COVID-19.

{$galerijaFotografija}

Erdogan je kazao da je Turska tokom pandemije dobila mnogo zahtjeva i izašla u susret i poslala pomoć svojim prijateljima širom svijeta.

- Dosad smo dobili zahtjeve iz više od 190 zemalja za pomoć u jeku pandemije, a mi smo u više od 90 država poslali različite vrste pomoći i medicinske opreme - kazao je Erdogan.

Novoizgrađena bolnica u istanbulskom Sancaktepeu nosi ime profesorice i ljekarke Ferihe Oz koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom.

- Mi smo zahvalan narod i ne zaboravljamo one koji služe ovoj zemlji i žrtvuju se za njeno dobro. Zato smo ovoj bolnici dali ime prof. dr. Ferihe Oz, a novoizgrađenoj drugoj bolnici u Yesilkoyu smo dali ime prof. dr. Murata Dilmenera. Tako smo ovjekovječili imena naših profesora i ljekara koji su svoje živote posvetili liječenju ljudi i posljednje dane života proveli u borbi protiv pandemije - kazao je Erdogan i podsjetio da je nedavno i novoizgrađenoj bolnici u Okmeydanu dato ime prof. dr. Cemila Tascioglua.

Erdogan se zahvalio svima koji su doprinijeli brzoj izgradnji moderne bolnice, uključujući i resornog turskog ministra Fahrettina Kocu i kompaniju Ronesans koja je bila izvođač radova na dvjema bolnicama, a naplatila je radove za samo jednu, dok je radove na drugoj dobrovoljno vodila o vlastitom trošku.

Vlasti Republike Turske su istodobno izgradile dvije velike bolnice u istanbulskim regijama Yesilkoy i Sancaktepe.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sjednice kabineta 6. aprila najavio izgradnju tih dviju bolnica u Istanbulu, a njihova izgradnja počela je tri dana kasnije na lokalitetima aerodroma “Ataturk“ i kvarta Sarigazi.

Novoizgrađene bolnice su kapaciteta od po 1.008 bolničkih kreveta. Biće namijenjene za liječenje žrtava prirodnih nesreća, poput epidemija, zemljotresa i drugih vanrednih situacija.

Svaka od dviju bolnica prostire se na površini od 184.000 metara kvadratnih i sadrži 70.000 metara kvadratnih natkrivenog prostora. Obje bolnice imaju i svu potrebnu medicinsku infrastrukturu s operacijskim salama, MR-om, trijažnim prostorijama, laboratorijama i drugim popratnim sadržajima.
 

Turska bolnica, 29.05.2020
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.