open-navfaktor-logo
search
Ekonomske posljedice
Erdogan: Pandemija je prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je pandemija COVID-19 u kontekstu ekonomskih posljedica prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata.
21.04.2020. u 16:24
get url
text

- Ova pandemija je u osnovi zdravstveni problem, ali i u kontekstu ekonomskih posljedica je prerasla u najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata - kazao je Erdogan na sastanku Centralnog izvršnog vijeća vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Turski predsjednik Erdogan istakao je da Turska, kao i ostatak svijeta, vodi intenzivnu borbu protiv širenja koronavirusa.

On je kazao da po prirodi stvari nije bilo moguće izbjeći dolazak koronavirusa u Tursku nakon što je u velikoj mjeri pogodio Evropu i Iran.

- Ono što Tursku izdvaja u odnosu na druge zemlje je to što imamo jak zdravstveni sistem i što smo blagovremeno poduzeli mjere. Trenutno se nalazimo u fazi kada vidimo da je linija epidemije počinje da se kreće u horizontalnom pravcu - kazao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao da je u Turskoj cilj da se život normalizira nakon Bajrama i to nakon što se u osigura da se preventivne mjere tokom predstojećeg ramazana maksimalno ispoštuju.

Naglasivši važnost odlučne borbe protiv pandemije, Erdogan je kazao da je toliko važna priprema za adaptaciju na nove situacije u zemlji, regiji i svijetu nakon pandemije.

- Turska je prvi put nakon Drugog svjetskog rata izborila priliku da bude u žiži procesa revizije na globalnom planu. Da bi se ta prilika iskoristila, potrebno se već sada pripremati - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.