Istanbul

Erdogan ponovo pozvao na transformaciju Ujedinjenih nacija

Objavljeno: 04.10.2018. u 22:13

Turski predsjednik je i ranije u nekoliko navrata tvrdio da je "svijet veći od pet" stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a

FOTO: Anadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Svjetskom forumu Turske radio televizije (TRT) u Istanbulu ponovio poziv za transformaciju Ujedinjenih nacija (UN).

- Moramo imati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sa učešćem zemalja sa svih sedam kontinenata. Tu trebaju biti i Azija, Afrika, Evropa - kazao je Erdogan, napominjući da je Vijeću sigurnosti potrebna ozbiljna reforma.

Turski predsjednik je i ranije u nekoliko navrata tvrdio da je "svijet veći od pet" stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

- Era pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a je završena - istakao je Erdogan, tvrdeći da ovaj aranžman potječe iz "vremena Drugog svjetskog rata".

- Ne živimo pod istim okolnostima. Vrijeme je da se napravi nova tranzicija i nova promjena u UN-u - rekao je Erdogan, dodajući da UN treba odgovoriti na pozive za pravdu.

Podsjetio je, u tom smislu, kako još nije pronađeno održivo rješenje za palestinsko pitanje.

- Zašto? Zato što je protiv Izraela doneseno toliko odluka u UN-u, ali nijedna od njih nije provedena - kazao je Erdogan.

Optužio je i Sjedinjene Američke Države (SAD) za slanje 19.000 kamiona s oružjem i municijom za terorističke grupe u Siriji.

Turska je ranije bezbroj puta Washington upozoravala da oružje koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale terorističkoj organizaciji PYD/PKK-a u Siriji završava u rukama terorista PKK-a i koristi se u terorističkim napadima u Turskoj.

Na Svjetskom forumu Turske radio televizije (TRT), koji se održava u Istanbulu, učestvovali su brojni turski zvaničnici, predstavnici medija i ugledni gosti iz cijelog svijeta.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije