open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan poručio SAD-u: Koliko je vama bitan Baghdadi, toliko je i nama terorista Gulen
Nije on (Gulen, op.a.) rijetka vrsta indijske tkanine. Znači da ovdje imamo jedan drugi projekat. Vođa terorista FETO-a je jedan projekat. I kao projekat boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD, rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske
05.11.2019. u 13:33
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog neizručivanja lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena njegovoj zemlji, poručivši kako je lider terorista FETO-a jedan projekat, koji boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD-u. Prema riječima Erdogana, Gulen je Turskoj bitan isto onoliko koliko je i SAD-u bitan Abu Bakr al-Baghdadi, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sedmičnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari. Na početku obraćanja dotakao se ekonomije Republike Turske u posljednjih 17 godina, odnosno od 2002. godine kada je AK Partija preuzela vlast u ovoj zemlji.

-Ako pogledamo u period posljednjih 17 godina, do koje tačke smo doveli Tursku, to je zaista vrijedno divljenja. Osim toga, to je period u kojem je Turska bila suočena s napadima raznih terorističkih organizacija i ekonomskih sabotiranja - rekao je Erdogan.

Govoreći o lideru terorističke organizacije FETO Fetullahu Gulenu, Erdogan je ovom prilikom upitao Sjedinjene Američke Države (SAD) zašto čuvaju vođu terorista, odnosno zašto skrivanju Gulena i pored činjenice da su im turski sudovi proslijedili više od 90 dokumenata o njemu.

-Nije on rijetka vrsta indijske tkanine. Znači da ovdje imamo jedan drugi projekat. Vođa terorista FETO-a je jedan projekat. I kao projekat boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD. Kada treba nekoga izručiti SAD-u, kažete 'njega nam pošaljite'. Oprostite, ali tako više neće moći - kazao je Erdogan.

Podsjećajući kako je cijeli svijet podignut na noge nakon informacija da se ubio lider terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, Erdogan je nastavio:

"Dobro, ali zašto ne dajete podršku kada se desi nešto mimo toga? Vi morate dati svoju podršku. Koliko je on (Baghdadi, op.a.) bitan vama, toliko je nama bitan terorista zvani FETO. Zbog onoga što je FETO učinio, ubijen je 251 moj brat, 2.193 naših sugrađana su ranjeni. Zar mislite da cijena za to neće biti plaćena? Jedan dio cijene toga je svakako njegovo izručenje Turskoj. Zbog toga, FETO, Apo (Abdullah Ocalan), tu nema nikakve razlike."

Erdogan je rekao kako se borba koju Turska vodi protiv terorističkih organizacija, konstantno pokušavala pretvoriti u pitanje ljudskih prava, no, kako je kazao, Turska je već davno na to odgovorila primivši u svoju zemlju oko četiri miliona izbjeglica.

Govoreći o situaciji na sjeveru Sirije nakon pokretanja operacije "Izvor mira", Erdogan je kazao:

"Nas više ne mogu zavarati riječima 'uklonili smo teroriste, ovo područje je očišćeno od terorista'. Teroristi nisu uklonjeni ni iz Tell Rifata, niti iz Manbija. Isto tako i na istoku i na jugu Ras al-Ayna, regije nisu očišćene od terorista".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.