Erdogan se obratio učesnicima Metaverse foruma koji se održava u kompleksu ATO Congresium u Ankari i tom prilikom je istakao da probleme rastuće digitalne ekonomije i digitalne kulture nije moguće riješiti bez uspostavljanja digitalnog pravnog poretka koji će sve zemlje prihvatiti konsenzusom i čvrsto stati iza njega.

Forum je organizirala Ured AK Partije za informacione i komunikacijske tehnologije, a Erdogan je iskoristio priliku i učesnicima čestitao i praznik proljeća, odnosno Nevruz.

Podsjetivši da riječ "nevruz" znači "novi dan", Erdogan je rekao da je danas se na Forumu razgovara o webu 3.0 i metaverzumu, koji se može nazvati novom fazom digitalnih tehnologija.

Ističući kako ovaj program u Ankari predstavlja prvijenac u politici, Erdogan se zahvalio organizatorima na uspješnoj aktivnosti.

- Mislim da nema drugog perioda u historiji čovječanstva u kojem su se za tako kratko vreme desile promjene koje uključuju toliko pojedinaca u cijelom svetu. Za ljude moje generacije, za pet generacija od naših djedova do unuka, svijet je doživio zaista velike promjene - kazao je Erdogan.

On je dalje kazao da će kompanije koje razvijaju savremene tehnologije najprije novi digitalni svijet učiniti dostupnim građanima svojih zemalja te da će ga vremenom proširivati.

- Ali istina je da svijet ide ka novoj eri izgrađenoj na digitalnim tehnologijama. Naša dužnost kao rukovodilaca je da na najtačniji, najsigurniji, najjači i najopremljeniji način pripremimo sopstvene ljude, posebno našu omladinu, za ovu neizbježnu budućnost - rekao je Erdogan.

On je kazao da je cilj Turske da tehnološku infrastrukturu gradi na bazi civilizacijskog iskustva, kulture i vrijednosti kako bi novim naraštajima dala sve potrebne mogućnosti, ali ih i zaštitila od loših strana i rizika tog digitalnog svijeta.

- Čak su i pravne i moralne dispozicije društvenih medijskih platformi, koje su postale karteli, konkretan izraz potrebe da zacrtamo svoj put u ovoj oblasti - poručio je Erdogan.

Ukazujući na činjenice da je Turska postala država koja gradi svoj satelit, svoje softvere i dizajnira svoja balistička vozila kako bi snažnije zauzela svoje mjesto u svemiru, Erdogan je kazao da svako osporavanje turskih potencijala predstavlja uvredu za omladinu te zemlje.

- Ako danas ne možete da napravite svoje dronove, borbene bespilotne letjelice i Raidere, stalno ćete biti suočeni s rizikom da budete rob - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je poručio kako ta zemlja ima potencijal na nivou da kreira vlastitu silicijsku dolinu.

- Naredni period proglašavam periodom digitalne mobilizacije - poručio je Erdogan.