open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Pozivamo sve zemlje EU, posebno Grčku, da poštuju prava izbjeglica
Predsjednik Turske i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan je izjavio da njegova zemlja oko 40 godina vodi borbu protiv terorizma i terorističkih organizacija.
04.03.2020. u 12:17
get url
text

- U tom periodu smo dali na hiljade šehida, a, evo, to se isto sada dešava i u Siriji. Ukopali smo naših 36 vojnika koji su nedavno u napadu režima u Idlibu položili živote kao šehidi. Kada uspješno okončamo ovu borbu, time ćemo, uz Božiju pomoć, napraviti historijske korake ka izgradnji velike i snažne Turske - rekao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AKP-a.

Poručio je također da turske snage svoju zemlju nikada neće prepustiti na milost terorističkih organizacija i sirijskog režima.

- Svako ko smutnjama i klevetama pokušava diskreditovati ovu historijsku borbu Turske je nečastan, nepošten, nitkov i izdajica. Našu zemlju nećemo prepustiti na milost terorističkih organizacija, krvavog režima i onih koji ih podržavaju, niti ćemo na cjedilu ostaviti napaćeni sirijski narod - kazao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja migranata koji se iz Turske kreću prema Evropi, napominjući kako je potrebno poštovati njihova prava.

- Pozivamo sve zemlje EU, posebno Grčku, da u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima poštuju izbjeglice koje dolaze na njihov teritorij - istakao je predsjednik Turske.

Istakao je kako grčka strana ne bi trebala zaboraviti da svi ljudi mogu doći u situaciju u kakvoj se danas nalaze migranti.

- Grci koji na sve načine pokušavaju spriječiti migrante da uđu u njihovu zemlju, pa čak i utapanjem u moru i ubijanjem iz vatrenog oružja, ne smiju zaboraviti da i njima možda jednog dana može zatrebati nečije suosjećanje - rekao je Erdogan.

Na kraju je, komentarišući očekivanja posjete Rusiji koja je planirana za četvrtak, istakao kako očekuje da će biti osiguran brzi prekid vatre na području Idliba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.